Începând din lunile Iunie-Iulie ale anului curent, în Europa şi nu numai, majoritatea punctelor de lucru atât ale firmelor private şi a celor de stat cât şi ale ong-urilor se vor redeschide complet.

Fie că ai rămas fără loc de muncă, vrei să ţi-l schimbi pe cel actual sau pur şi simplu eşti la început de carieră si doresti un job, mai jos poţi găsi câteva sugestii pe care le poţi consulta în vederea identificării unui posibil loc de muncă pentru tine. Eşti gata? Hai să ne uitam puţin peste alternative:

  1. Ospătar/Chelner/Picol/Barman/Recepţionist:

Gândeşte-te puţin. Cel târziu în Iulie multe localuri (restaurante, pub-uri, pensiuni, cluburi, terase, lanţuri hoteliere) or să fie pline de clienṭi, mai mult ca niciodată. De ce? Pentru că acest lucru a fost o libertate interzisă (oarecum nefiind o procedură foarte bine justificată şi cam forṭată la nivel naţional/internaţional) iar acum clienţii vor să recupereze. Vacanţele la mare şi munte este posibil să fie evitate de către anumite persoane –  chiar daca agenţiile de turism o să încerce să promoveze oferte mai competitive decat în anii anteriori. Aşadar, varianta de relaxare poate să fie un fresh, un vin sau o pizza, iar posibilităţile de tips (bacşiş) şi bonus din vânzări/comenzi pot fi atragătoare pentru cei care doresc să revina în industrie sau să se îndrepte către aceasta, avand in vedere ca exista posibilitatea că numarul clienţilor o să fie semnificativ mai mare decat în anii anteriori.

 

     2. Hostess/Promoter – Ca o continuare a locurilor de muncă menṭionate în paragraful de mai sus, o să fie nevoie de personal care să asigure îndrumarea clienṭilor, prezentarea anumitor oferte, promoṭii etc. acestora (în restaurante, magazine comerciale mici, medii şi mari, pub-uri, cluburi ş.a.m.d.).

 

  1. Sofer/Taximetrist/ – Meserie ce a mers bine întotdeauna (în afara perioadei stărilor de urgenṭă/alertă) are şansa să iasa în evidenṭă şi mai mult decât până acum întrucât mulţi dintre angajaṭii corporaṭiilor şi nu numai, care aveau maşină de serviciu şi au rămas fără loc de muncă şi implicit fără maşină, vor apela la taxi. tiu ce te întrebi acum: Păi dacă au rămas fără serviciu cum îşi vor permite să meargă cu taxiul? Răspunsul este că: Dintre angajaṭii disponibilizaṭi sunt persoane care s-au angajat în altă parte sau se vor angaja în perioada mai-iunie-iulie şi atunci este posibil să aibă anumite resurse financiare. Mai mult decât atât, anumite persoane nu or sa vrea să conducă imediat după încetarea restricţiilor pentru că au făcut o pauză destul de mare stând în casă şi posibil să prefere să conducă doar în zone apropiate locuinţei până îşi redobândesc integral autonomia pe care o aveau la volan înainte de starea de urgenṭă/alertă.

 

  1. Operator studii de marketing/ de Opinie – Felul în care o să se schimbe comerṭul din industria alimentară imediat după stările de urgenṭă şi alertă este posibil să fie de interes pentru mulṭi producători de mezeluri, brânzeturi, dulciuri etc., astfel încât vor apela la agenṭii de marketing care să le prezinte câteva date obiective în acest sens: Tendinṭa consumatorului înainte de starea de urgenṭă/alertă, în timpul stării şi după terminarea acesteia / Ce produse sunt preferate mai des etc. Aşadar, nu ar fi o idee rea să vezi dacă sunt astfel de agenṭii care vor să angajeze operatori studii de marketing/sondaj de opinii. Le poṭi trimite CV-ul prin agenṭii de recrutare sau direct lor.

 

  1. Fizioterapeut/MaseurAntrenor Fitness – Multe dintre centrele sportive, de relaxare şi masaj, de kinetoterapie, recuperare fiziologică etc., se vor redeschide. Poṭi opta în perioada următoarea să obṭii o calificare ca maseur (prin intermediul desfăşurării unui curs acreditat la nivel naṭional/internaṭional) ori ca Antrenor Fitness (mai ales dacă eşti pasionat de sport şi ai mai făcut asta). Fizioterapeut/Kinetoterapeut presupune o specializare pe termen mediu-lung, aşa că nu ar strica să te informezi în acest sens care ar fi concret paşii de urmat.

 

  1. Lucrător Comercial/Casier/Vânzători/Supraveghetori/Paznici – Magazinele din cadrul mall-urilor or să angajeze personal în lunile următoare. Nu strică să arunci un ochi chiar acum pe site-urile de job-uri şi să vezi ce magazine au început deja să caute personal. Fie că doreşti să vinzi articole sportive, fie obiecte de IT spre exemplu, ai de unde alege. Chiar şi pentru o perioadă temporară (job de vară-toamnă)

 

  1. Operator/Coordonator Producie – Anumite fabrici care au încetat activitatea în perioada stării de urgenţă şi-o vor relua şi au nevoie de operatori şi coordonatori în procesul de producţie. Fie că vorbim despre producţia obiectelor de uz casnic (pahare, sticle, capace etc.) sau articolelor vestimentare (haine, pantofi ş.a.m.d.) ori a altor produse din alte domenii – poate fi o soluţie pentru un job pe termen scurt- mediu cel puţin (6 luni-1 an de zile). Sigur, în calitate de coordonator producţie dacă ai mai lucrat pe un post similar cu siguranţă acest lucru reprezintă un avantaj. Cand o să începi să cauţi astfel de job-uri, poţi folosi cuvinte cheie precum: Operator producţie, operator ambalare, operator tehnic, asamblor, responsabil producţie, proces producţie, coordonator producţie etc.

 

  1. Frizer / Hair Stylist / Manichiurist – Saloanele de înfrumusetare şi îngrijire corporală se vor redeschide începând cu 15 mai cât şi cursurile de formare în această direcṭie. Asadar, dacă vrei să încerci ceva nou, poṭi să obṭii calificarea de hair stylist/frizer/manichiurist. Nu dureazăfoarte mult şi poṭi avea o meserie stabilă şi în următorii ani.

 

  1. Bucatar / Ajutor Bucătar – Naţional şi Internaţional se vor căuta bucătari şi ajutor de bucătari în perioada 2020-2021. probabil mai mult ca niciodată. Se vor deschide restaurante noi cu idei şi concepte noi, iar cele vechi vor avea clienţii lor fideli. Totodată, poţi fi bucătar în altă ţară sau pe vapor. Ce zici de asta? Consultă agenţiile de recrutare şi vezi unde sunt job-uri disponibile în zona de Food & Beverage.
  2. Instructor auto – indiferent daca e criză sau nu, acest job oferă stabilitate. Totodată, daca îţi şi place să conduci şi să instruieşti persoane, atunci merită să verifici cum poţi deveni instructor auto.

 

  1. Ghid Turistic – Ok, poate nu in Iunie-Iulie 2020, dar incepand de anul viitor, exista sanse mari sa se redeschida turismul in anumite tari din Europa si nu numai. Daca iti surade ideea sa fii ghid montan, ghid al unei zone anume, sa participi la evenimente nationale sau internationale ce presupun jocuri interactive de turism, vizite in anumite locatii pentru turisti etc. – atunci informează-te de pe acum prin intermediul site-urilor de job-uri naţionale şi internaţionale.

 

  1. Muncitori în depozite pe diferite specializări (sortatori, stiviuitorişti, operatori date, manipulanţi marfă, curieri, şefi de tură, dispeceri, agenţi pază, supraveghetori video) – caută job-uri după aceste cuvinte cheie şi o să vezi că ai mai multe opţiuni.

 

    13. De menţionat si alte câteva job-uri de interes: Agent Call Center/Customer Care Representative; Recrutor / Traducator şi Interpret la diferite evenimente, congrese, târg-uri, expoziţii etc.; Ingineri (telecomunicaţii, instalaţii, şantier ş.a.m.d.); Muncitori în construcţii; Agenţi Imobiliari; Reprezentanţi Comerciali; Consilieri vânzări în magazine de IT, Mobilă, auto şi nu numai

 

    14. Ai şi alte sugestii sau informaţii privind alte posibile job-uri pentru perioada următoare şi care are putea ajuta cititorii? Atunci scrie-ne la: consiliere@day2trust.com ori printr-un reply chiar acum 🙂

 

Mihai Silviu Botezatu

Day 2 Trust

www.day2trust.com