Tatuat? La Serviciu?

Mihai Silviu Botezatu, 7 Days of Trust

Echipa de fotbal favorită este în fiecare zi cu tine pentru că logo-ul acesteia este pe piela ta, prietena sau prietenul te apreciează veșnic pentru că numele ei/lui este pe spatele tău și vă simțiți astfel ca în melodia Wherever You Will Go cântată de trupa The Calling (în videoclip fata își tatuează numele băiatului de care este îndrăgostită, Jake, pe brațul ei, situație din care deducem că este atât de posesivă încât viața băiatului este în mod constant tatuată și tatonată de verificările zilnice și obsesive pe care le face asupra acestuia pentru a vedea dacă este sau nu înșelată. Concluzie: Nu ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut aceste verificări înainte să se fi tatuat? Ah… Acum trebuie să șteargă tatuajul…

Indiferent la ce vârstă și din ce motive ți-ai făcut un tatuaj sau mai multe, de ce să nu analizezi și avantajele sau dezavantajele pe care le poți avea când vrei să te angajezi?

tatoo 2Sursă foto: tattooscreens.com

Tatuajul dă naștere multor controverse nu neapărat pentru că ar fi ceva extrem sau pentru că este neprofesionist ori perceput ca fiind un simbol ce spune anumite lucruri despre caracterul unui om (cu toate că prejudecata, din păcate, stârnește astfel de reacții în rândul multor angajatori) ci pur și simplu este mai mult un atribut sau un simbol personal care, poate, nu ar trebui arătat la serviciu, în fața clienților ș.a.m.d. pentru că profesional de multe ori nu înseamnă personal.

Tatuajul este o formă prin care exprimi un mesaj despre tine în plan personal – de aceea nu este tocmai bine recepționat de angajatori. Imaginează-ți cum ar fi ca în loc de CV angajatorul să îți ceară să îi dai poze cu tine când ești pe plajă la mare (ar fi cam neprofesionist și dubios, nu?)… Cam așa percepe și un angajator situația, și anume în loc să-ți arăți punctele forte din plan profesional ți le arăți pe cele din plan personal…

Păreri pro și contra au existat și vor exista privind acest subiect. Poate crezi că tatuajul sau tatuajele pe care le ai nu trebuie luate în considerare în evaluarea ta privind angajarea și că poți demonstra că ești la fel de bun sau mult mai bun decât alți candidați care nu au tatuaj, și poate așa este… cert este însă că într-un mediu unde gradul de diversitate permis este exagerat, omogenitatea echipei poate suferi iar performanțele la fel.

Dacă se permite orice tip de vestimentație, orice tip de tatuaje, program super flexibil, alcool în pauza de masă de la serviciu, căști în urechi în timpul serviciului, acces la social media non stop (Twitter, Facebook ș.a.m.d.) atunci sursele de distragere a atenției pot crește foarte mult și angajații pot intra într-o zonă a comodidății din care pot scăpa cu greu, putând să apară astfel plafonarea, lipsa de motivație, competiții absurde, conflicte, zvonuri, discuții neconstructive etc.

De multe ori ca un mediu organizațional să fie competitiv, are nevoie de reguli și de limite ci nu doar de diversitate.

Este normal să primeze competențele și comportamentul în selecția unui angajat, nimeni nu cred că poate contesta asta, dar la secțiunea comportament poate intra și tatuajul. Este corect că anumiti candidați sunt diferențianti de alții doar pentru că au tatuaje? Răspunsul ar fi: Depinde foarte mult de domeniul pentru care candidează respectiva persoană, astfel, mai jos există o listă de locuri de muncă unde persoanele cu tatuaje au un avantaj privind obținerea postului pentru care candidează dar și un dezavantaj în cadrul încercării integrării într-o anumită profesie.

A. Începem cu unele dintre locurile de muncă unde persoanele mai sus menționate au avantaje dacă au tatuaje sau cel puțin acestea nu reprezintă un aspect negativ:

Organizator Evenimente

DJ/VJ/Barman

Agent/Reprezentant Vânzări produse pentru sporturi extreme (bunjee jumping spre exemplu)

Animator/Animatoare (cluburi, petreceri ș.a.m.d.)

Consultant IT/Programator

Agent Call Center

Hostess

Responsabil PR/Comunicare/Grafică (mai ales pentru faptul că atribuțiile acestui post presupun destul de multă creativitate și culoare, mai ales dacă ne raportăm la grafică)

Designer (vestimentar drept exemplu)

Fotomodel

Instalator/Mecanic Auto/Electrician + alte meserii calificate

Decorator

Pictor/Fotograf/Artist

Actor (emisiuni, filme de scurtă și lungă durată, apariții TV, piese de teatru, filme pentru adulți etc.)

Instructor Fitness

Proiectant/Arhitect

B. Unele dintre locurile de muncă unde tatuajele pe care le ai reprezintă un dezavantaj:

Contabil

Profesor (școala generală, liceu, facultate)

Responsabil Achiziții

Logistician

Interpret/Traducător

Consultant Resurse Umane/Recrutor/Consilier Vocațional

Secretar/Asistent Manager

Consultant Bancar

Analist Financiar

Agent Asigurări

Coordonator Vânzări (mai ales dacă vinzi servicii precum consiliere în carieră, training, interpretariat, transport ș.a.m.d.)

Doctor

Farmacist

Responsabil Producție

Manager de Proiect

 

Dacă ai sau nu tatuaj, nu trebuie să stai să te gândești non stop dacă ai procedat sau nu bine. Până la urmă tot va trebui să-ți dovedești competențele, profesionalismul, capacitatea de a învăța și de a progresa, așa tatuat sau netatuat cum ești.

Încearcă să te concentrezi pe ceea ce ești conștient că poți face și pe ceea ce vrei să faci. Uneori felul în care te prezinți și seriozitatea de care dai dovadă pot cântări foarte mult în evaluarea finală privind integrarea în cadrul unei profesii.

 

Întrebări? Comentarii: day2trust@gmail.com

 

7 Days of Trust

Astăzi este cea mai importantă zi din viața ta!

Mihai Silviu Botezatu

22.09.2015

 

Advertisements