Vorbăreț? 6 profesii pe care să le urmezi!

                                       Vorbăreț? 6 profesii pe care să le urmezi

Poate ești foarte comunicativ în grupul tău de prieteni, dezbați diferite subiecte din diverse domenii, descrii des interlocutorilor și amănuntele anumitor activități la care ai participat, te trezești comunicând și în bibliotecă, în baie, poate vorbești și de unul singur, ideea este că nu trebuie neapărat ca această situație să fie un dezavantaj (cu toate că, uneori, să fii cumpătat în exprimare nu strică) ci un punct de reper, un semn, un indicator pe care trebuie să-l urmezi ca să vezi ce opțiuni ai.

vorbaret

Sursă foto: 7 Days of Trust

Astfel, dacă comunici hiperactiv, ia în considerare și următoare alternative profesionale:

1. Organizator Evenimente:

Dacă tot descrii și cele mai mici amănunte ale unei situații și nu te plictisești observându-le, povestindu-le ș.a.m.d., atunci de ce să nu lucrezi în domeniul organizării evenimentelor (seminarii, workshop-uri, petreceri, evenimente business, jocuri sportive, celebrări, aniversări etc.) unde este necesar să gestionezi informații despre catering, să selectezi/propui/organizezi anumite jocuri, formări profesionale, să consulți detaliile contractuale cu anumiți furnizori, să centralizezi prețuri, locații, produse, servicii și (ceea ce, poate, te interesează cel mai mult) să comunici despre toate acestea prin e-mail, telefon, întâlniri față în față, instrumente social media (bloguri drept exemplu).

2. Responsabil Vânzări

Ești pasionat(ă) de mașini, excursii, mâncare, finanțe și tot așa. Te-ai gândit cum ai putea face din pasiunile tale o sursă considerabilă de venit?

Dacă iubești să vorbești, atunci vorbește uneori și cu sens. Astfel, prin cursuri de formare profesională sau pregătire la locul de muncă ori printr-un stagiu de practică îți poți îmbogăți cunoștințele tehnice despre mașini, turism etc. și poți în acest fel să comunici și tehnic, utilizând argumente și descrieri prompte ale produselor și/sau serviciilor pe care este posibil să le promovezi.

Ține minte că dacă îți place să vorbești nu înseamnă că o faci și bine sau corect. Așa că (indiferent în ce domeniu dorești să lucrezi) concentrează-te să-ți îmbunătățești fluența în exprimare, utilizarea corectă (din punct de vedere gramatical) a limbii în care te exprimi și claritatea ideilor, frazelor, povestioarelor cărora le dai viața prin cuvinte.

3. Operator Call Center/Coordonator Call Center (departamentul Inbound sau Outbound):

Dacă anumite persoane sunt înspăimântate de ideea de a vorbi la telefon timp de 8 ore pe zi sau și mai mult, pe tine te-ar putea atrage (elimină acum părerile negative ale celorlați despre call center) deoarece ai putea urma o carieră prestigioasă care să nu te rețină doar la nivelul de operator Call Center. Poți deveni Coordonator Echipă, Responsabil Recrutare în Call Center, Asistent /Consultant/Responsabil Comunicare și Marketing, poți trece în echipa agenților de vânzări Business to Bussines (B2B) ce presupune deplasări la sediul diverselor companii cu care compania ta colaborează sau cu care dorește să colaboreze în vederea extinderii/realizării anumitor contracte comerciale.

4. Politican (Glumesc). Trecem la punctul

5. Formator Profesional (Trainer):

Ai grijă aici. La fel ca la punctul 2 (Responsabil Vânzări) profesia aceasta de Formator Profesional nu ține doar de charismă, faptul că vorbești mult și râzi în hohote la fiecare frază pe care tot tu o spui încercând să pari amuzant. Simțul umorului contează extrem de mult, însă lipsit de profesionalism și cunoașterea foarte bună a produsului sau serviciului pe baza căruia susții o ședință de training, acesta nu ajută un “trainer” ci, mai mult, trainerul riscă să fie etichetat de către colegi, participanți etc. drept unul dintre sutele de mii de formatori care nu știu ce să facă în viața profesională și își aleg meseria de a vorbi încercând să… Ei bine, încercând să… Afle de ce încearcă.

Așadar, a fi trainer înseamnă pregătire, antrenament și este indicat să te specializezi pe unul sau două domenii ci nu mai multe, asta pentru a te putea dezvolta armonios și complet în ceva specific și nu superficial și incomplet în ceva general.

Două exemple de calificări-perechi: Formator în Microsoft Excel și în Comunicare și Marketing ori în Recrutare de Personal și Fonduri Europene

6. Ghid (Cultural, Turistic etc.):

Poți comunica cu oameni din mai multe regiuni ale aceleiași țări sau din țări diferite putându-ți dezvolta prin această metodă și adaptabilitatea la obiceiurile culturale și implicit sociale ale persoanelor care nu provin din regiunea cu care tu ești obișnuit.

De preferat să stăpânești engleză foarte bine deoarece aceasta este principala limbă de circulație internațională și te va ajuta în interacțiunea cu oamenii despre care s-a menționat în paragraful anterior.

Oare mai sunt și alte profesii pentru mine? Cu siguranță. Încearcă să te gândești și să cercetezi ulterior către ce domenii te-ai putea îndrepta bazându-te pe ceea ce crezi tu că faci bine. Ulterior o să te lovească realitatea și o să observi că ai de îmbunătățit anumite lucruri dar cel puțin vei afla care-ți sunt șansele să dobândești mult râvnitele abilități pentru domeniile tale preferate.

 

7 Days of Trust

Astăzi este cea mai importantă zi din viața ta!

Mihai Silviu Botezatu

25.05.2015

 

Advertisements