Cum mă îmbrac și aranjez pentru interviu? 

 

Atât pentru băieți cât și pentru fete există super posibilăți să se prezinte foarte bine la interviu din punct de vedere vestimentar.

Care ar fi acestea? Să vedem!
cum sa ma

În funcție de locul de muncă pentru care o persoană candidează, aceasta este recomandat să-și personalizeze vestimentația astfel încât să corespundă tipului de muncă pe care va trebuie să-l desfășoare.

Pentru slujbele ce presupun muncă administrativă, secretariat, recepție, asistență managerială, suport tehnic, achizitii, putem combina, spre exemplu, o cămașă cu mânecă lungă (de preferat albă, albastră, neagră, lila) și o pereche de blugi. Fetele pot combina chiar o cămașă cu o fustă de blugi care să ajungă aproape de genunchi, la o distanță aproximativă de 2-4 centimentri față de aceștia.

Cămașa cu mânecă lungă poate fi sumecată, iar fata sau băiatul respectiv dacă poartă pantaloni de blugi nu trebuie neapărat să o introducă în aceștia, cămașa poate sta potrivit și în același timp armonios și pe afară, peste curea.

Fetele de preferat să poarte pantofi cu un toc de maximum 45 centimetri (indiferent de înălțimea fetei) sau pot încerca să surprindă plăcut printr-o pereche de converși albi, gri, albaștri ori o pereche de adidași sport-business sau smart-casual (atât pentru sport cât și pentru o plimbare ori o zi la serviciu). Aceștia din urmă sunt recomandați și băieților.

Fetelor cu o înălțime între 1,70 – 1,85 m le sunt indicate pantofi fără un toc înalt, o pereche de balerini (în funcție de anotimp), ghete, adidași simpli – fără prea multe semne/desene pe ei. De ce? Pentru că astfel o fată inspiră mișcare, vitalitate, rapiditate, arată că este pregătită pentru muncă administrativă, pentru îndeplinirea solicitărilor urgente, denotă practic flexibilitate, armonie, simplitate și în același timp seriozitate și profesionalism.

Tocurile înalte, rochiile speciale și strălucitoare, machiajul strident inspiră de cele mai multe ori pasivitate, timp pierdut pentru îngrijirea excesivă a propriei persoane și nu foarte mult timp alocat eficientizării sarcinilor de zi cu zi.

Pentru fetele cu înălțime între 1,50 și 1,68 sunt recomandate tocurile – dar nu foarte mari, ci între 4-5 centimentri. Tocurile peste 7 centimentri crează impresia unei dizarmonii între corpul fetei și lungimea tocurilor.

Adidașii cu luminițe sau multe culori nu sunt recomandați.

Băieții nu trebuie să exagereze cu gelurile de păr. De preferat un tuns scurt nr. 3 sau 4. Dacă poartă barbă, aceasta trebuie aranjată sau cel puțin îngrijită. Uneori, o barbă de 2-3-4 zile chiar arată bine și poate da impresia unui om îngrijit, muncitor, cu un aspect plăcut, dar o barbă foarte mare și totodată incompletă poate reprezenta un minus.

Unghiile de asemenea trebuie să fie îngrijite. Nu este neapărat nevoie de lucruri complicate, doar să fie tăiate și, uneori, un pic de lac nu strică – atât pentru fete cât și pentru băieți.

În privința fetelor, pentru locurile de muncă descrise mai sus, nici nu este necesar un machiaj foarte complicat. De preferat un lac de buze, nu este nicio problema daca au unghiile îngrijite dar nevopsite (eventual, ca un plus, cum s-a spus mai devreme, pot fi date cu lac). Un fond de ten discret și părul aranjat în coadă (pentru părul drept) poate reprezenta un avantaj.

Rujul nu este obligatoriu și nici rimelul.

Rujul, rimelul, fondul de ten evident, o tunsoare specială sunt recomandate eventual pentru locurile de muncă în vânzări (bijuterii, mobilă, haine), comunicare și marketing, publicitate, TV ș.a.m.d.

Pentru băieti – costumele sunt indicate cel mai des pentru locurile de muncă în vanzari și pentru cele în resurse umane (când suștin un interviu spre exemplu).

Foarte important: Pentru slujbele care presupun muncă administrativă, comunicare prin telefon și e-mail, achiziții produse, recepție, secretariat, producție etc., candidații trebuie să inspire energie, putere de muncă, simpatie, flexibilitate și de aceea este recomandat un stil vestimentar smart-casual.

Pentru locurile de muncă ce presupun interacțiune zilnică cu clienții, atunci eleganța își poate face loc și fetele pot combina o fustă business/office cu o cămașă pe măsură și un taior. Cămașa nu este recomandat să fie deschisă până la sâni, doar un nasture sau doi desfăcuți este suficient. În funcție de produsele sau serviciile promovate, fetele pot purta și o rochie specială și folosi un machiaj mai bogat.

 

 

Mihai Silviu Botezatu

7 Days of Trust

Astăzi este cea mai importantă zi din viața ta!

 

 

Advertisements