Ai fost înfrânt? Învață să dansezi

Înfrângerea cauzează tristețe sau nemulțumire profundă tocmai pentru că ești conștient că ai pierdut ceva și nu ai mereu energia de a câștiga imediat ce ți se oferă o nouă oportunitate. Poate chiar acum îți spui că înfrângerea pe care a trebuit să o suporți nu se compara cu a nimănui. Ești de acord să trecem în revistă unele dintre înfrângerile cu care a trebuit să te confrunți? Să vedem atunci câteva exemple:

Nu ai obținut un loc de muncă în ultimul an, nu ai trecut de ultimele 20 de interviuri de angajare, la facultate nu te-ai descurcat chiar așa bine, ai făcut sport dar te-ai accidentat, sănătatea este în pericol, bani nu mai ai foarte mulți, te-ai certat cu părinții, ai participat într-o competiție și nu ai reușit să obții locul pe care ți l-ai dorit, nu ai reușit să slăbești atât de mult pe cât ți-ai propus, joci pentru un club de fotbal care nu a câștigat meciul cu rivalul său, iubitul/a te-a părăsit sau nu te înțelege ori te-a mințit, simți că unii dintre prietenii tăi mai mult îți distrag atenția de la planurile tale în loc să empatizeze cu tine, iar exemplele pot continua.

smSursa foto: foxvalleygrapplingclub.com

De ce atâtea înfrângeri? Pentru că nu ai învățat să dansezi, asta însemnând că în loc să îți asumi responsabilități și să le organizezi permanent prin idei și planuri practice, ai preferat doar să te îngrijorezi antrenându-te atât cât să nu obosești pentru competițiile din fiecare zi ale vieții tale. Să dansezi presupune zâmbet, înțelegerea emoțiilor tale și nu controlarea acestora. Mai mult, poți învăța să-ți coordonezi emoțiile astfel încât acestea să facă echipă bună cu trupul și creierul tău. Când dansezi, îți cunoști mișcările și înveți altele noi, faci combinații de mișcări care oferă frumusețe, pasiune, încredere, siguranță, spectacol,  victorie. Ca să înveți să dansezi astfel vei avea nevoie de exercițiu, responsabilitate și optimism.

Ca să nu mai ai parte de înfrângeri, acestea nu trebuie să te sperie sau timoreze. Imaginează-ți că atunci când ești timorat nu tu coordonezi emoțiile ci ele te coordonează pe tine. De aceea, începând de mâine vei avea mai multe înfrângeri, însă fii atent la felul cum emoțiile îți coordonează mișcările, acțiunile – atunci vei înțelege că este bine să ai emoții deoarece simți că trăiești (reprezintă ceva natural) și dacă înțelegi și accepți această stare de fapt vei putea poimâine să încerci să colaborezi cu ele, tu putând în felul acesta să le coordonezi. Uneori vei sesiza că este bine să nu coordonezi și să te lași în voia simțurilor, iar alteori (de foarte multe ori) va trebui să îndrumi pentru a putea obține victoria.

Emoțiile tale sunt precum prietenul care te scoate mereu la joacă – dorește să jucați împreună – așa că nu te mai speria. Prin urmare, nu mai închide ușa prietenului tău și învațați să jucați împreună.

Nu este ușor să treci peste o înfrângere. Poate uneori nici nu poți să treci dar înveți să trăiești cu un regret sau cu o situație nedreaptă. Ai pierdut pe nedrept? Nu ceda. Dacă tu cedezi, practic încurajezi într-un fel și pe altcineva să cedeze deoarece renunțarea înseamnă odihnă nocivă și multă lume preferă aceasta variantă pentru că este comodă. Gândește inteligent, regretele te ajută să nu mai faci anumite greșeli pe viitor, să transmiți experiența ta mai departe sau să vezi mai clar anumite situații pe care anterior le vedeai încețoșat. Faptul că cineva te-a refuzat, respins etc. nu e un motiv suficient de puternic pentru a nu mai fi tu însuți, pentru a nu mai crede în tine. De fapt nici nu există un astfel de motiv. Din contră, gândește că ai fost respins pentru că ceilalți nu au putut observa ceea ce tu cunoști, reprezinți și poți să faci. Astfel, pasul următor este să lucrezi la felul în care îți exprimi ideile, planifici acțiunile și la felul în care improvizezi când situația o cere. Printr-un astfel de antrenament vei sesiza că te vei cunoaște din ce în ce mai bine. Încearcă să nu manipulezi ci să fii sincer, natural, profesionist. Ai încredere în fiecare zi din viața ta și trateaz-o cu bucurie și respect. Dacă vezi că sinceritatea uneori nu este de ajuns sau recomandată într-un anumit context atunci nu manipula, dar poți improviza! Ține minte că trebuie să fii sincer… Dar gândește-te că și contextul contează.

În fiecare zi vezi persoane care sunt îngrijorate de faptul că afară plouă, însă tu trebuie să mergi în ploaie atunci când alții se feresc de ea – asta nu înseamnă că trebuie să stai mereu în ploaie, însă ceea ce trebuie să înțelegi este că uneori o plimbare în rouă te liniștește, te încurajează, te bucură. Nu te mai feri de lucruri și situații doar pentru că prietenii, colegii sau alte persoane fac acest lucru. Află cu adevărat, informează-te despre lucrurile și situațiile de care trebuie să te ferești și despre cele de care nu trebuie. Pe scurt, dansează! Privește înfrângerea, dansează cu ea, studiază ce trebuie să îmbunătățești, vezi ce te irită și de ce, exersează și crede.

O înfrângere, dacă o lași, te poate traumatiza sau mobiliza. Însă dacă tocmai atunci când îți este greu, o accepți și tragi foloasele din ea, poate deveni profesorul tău. Chiar dacă, foarte important, ai fost învins pe nedrept, nu trebuie să condamni în permanență situația. Ceea ce trebuie să faci este, oricât de dur ar părea, sa vezi ce ai făcut bine și ce nu ai luat în calcul. Un om care dorește cu adevărat o victorie ia în calcul și posibilele subterfugii ale concurenței  și nu este speriat de acestea. De acord, o contestație este recomandată, dar daca nu poți dovedi nedreptatea, nu te speria, universul, dacă vede că muncești în continuare, te va proteja – poate îți pare un sfat venit din partea unui copil, însă de multe ori un copil este mai ambițios și mai perseverent decât un adult. Îți aduci aminte cât de mult căutai anumite jucării pe care le pierdeai pe câmpul de joacă? Pur și simplu treceau ore, întrebai prietenii, îi spuneai tatălui, mamei, buncilor să te ajute ș.a.m.d. De aceea nu trebuie să uiți niciodată că atunci când cauți poate nu vei găsi imediat obiectul  atenției tale, dar vei identifica noi zone care te vor ajuta să cunoști mai bine terenul.

Este dificil să accepți că altcineva a fost mai bun decât tine, că ai picat examenul, că ai probleme mari de sănătate, că ai fost trădat, că anumite persoane au avut dubii cu privire la visul tău, că le-ai oferit încredere și atenție iar acestea nu au fost răsplătite. Aici de fapt pierzi – faptul că te aștepți la o răsplată. Bucură-te de faptul că poți participa într-o competiție și din zi in zi, din an în an, fii și mai bun, atât de bun încât nici măcar să nu mai iei în considerare faptul că meriți o răsplată, ci că aceasta va veni de la sine. Ai grijă, nu deveni arogant, înfumurat, lăudăros. Fii echilibrat! Nu modest, ci echilibrat!

Încă ceva: Să fim serioși, nu te mai concentra pe refuzuri, respingeri, uși închise – adevărata victorie o vei simți în acele momente când anumite persoane cred în povestea, visul și firea ta, alăturându-se astfel atât emoțiilor, zâmbetului, planului, călătoriei cât și frumuseții tale.

Bruce Lee: Defeat is a state of mind. No one is ever defeated until defeat has been accepted as reality. To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

 

Autor: Mihai Silviu Botezatu

 

7 Days of Trust

Astazi este cea mai importantă zi din viața ta!

 

 

 

Advertisements