Confortul care-ți blochează obiectivele

Comoditate, plictiseală, rate la bancă ca să fii în rând cu lumea, politețe exagerată, un loc de muncă obținut prin recomandarea prietenului, părintelui, profesorului care întâmplător ți-e rudă. Pe scurt, confort dăunător.

Ți-ai propus să-ți scrii obiectivele sau să realizezi un proiect dar se pare că nu ai găsit timp… Cu toate că, în fiecare dimineață, acompaniat de o cănuță de cafea și de o țigară, visezi cum ai putea obține ce dorești sau, mai rău, nu gândești astfel ci te întrebi dacă afară e frig, cu ce trebuie să te îmbraci, cât de greu se circulă în oraș, cât de somnoros ești. Indicat ar fi sa arunci acea cafea la chiuvetă, să renunți la fumat și să te apuci să scrii ceea ce vrei să faci, cum, unde și prin ce metode te poți informa astfel încât să faci foarte bine ceea ce vrei să faci.

Rezultatele pozitive din viața ta profesională și implicit personală nu apar peste noapte sau doar după o serie de eforturi izvorâte din dorința de a arăta că nu se poate realiza un anumit lucru. Vrei să te convingi că nu se poate tocmai pentru a te putea întoarce la cănuța de cafea și la țigară, la iubitul/a alături de care nu discuți planuri concrete ci doar trăiești clipa – lucru foarte drăguț, dar care poate deveni nociv tocmai prin lipsa de diversitate. Oarecum nu vrei să reușești tocmai pentru a-ți conserva starea dăunătoare de confort exagerat.

7DSursă foto: shutterstock.com

De ce încerci să conservi o astfel de stare? Pentru că succesul presupune angajament de primă clasă, responsabilitate constantă, efort, gândire și nici nu poți fi sigur că ajungi acolo unde vrei. Așa că, de ce să-ți asumi un astfel de risc? De ce să pierzi întâlnirile de joi seară cu prietenii unde vorbești despre ultimul meci de fotbal, bârfești un coleg de serviciu și dezbateți idei de afaceri pe care niciunul dintre voi nu dorește să le pună în aplicare? De ce să te trezești dimineață sau să muncești la sfârșitul de săptămână? Pentru ce? O astfel de gândire nu este dăunătoare ci de-a dreptul distrugătoare. Poate vei fi surprins, dar principalele obstacole care îți blochează accesul către locul de muncă ideal, locuința preferată, hainele favorite, comportamenul natural, frumos și corect, curaj, demnitate și principii solide sunt următoarele:

1. Acei prieteni care te încurajează doar să te duci la botezuri, nunți, petreceri, cluburi sub pretextul că trebuie să fii alături de ei. Tot acești prieteni se supără dacă nu te prezinți într-un loc anume și îți spun că îi dezamăgești. Se plâng că viața e grea în timp ce navighează 15 ore pe internet.

Legat de acest obstacol, ține minte: Un prieten este cel care te lasă să fii liber, chiar cu riscul de a nu te vedea foarte des.

Ai grijă ce prieteni îți alegi – mai bine mai puțini și de încredere decât mulți și de umplutură. Probabil că ai mulți prieteni pentru a nu te simți singur. Fii atent însă, de multe ori te poți simți trist, lipsit de energie și singur într-o asemenea mulțime.

2. Obiceiurile prin care îți asiguri confortul exagerat. Este normal să ai parte de confort – să te plimbi unde dorești, să fii alături de familie, să mănânci ce-ți place ș.a.m.d. Dar când exagerezi cu vacanțele, cafeaua, țigările, ieșirile la cinema și în cluburi, plictiseala și comoditatea, atunci înseamnă că nu ești suficient de curajos ca să-ți organizezi timpul. Ziua de mâine apare cu lumină în viața ta dar tu te comporți ca și cum nici nu ai observa-o. Respectă fiecare zi, merită!

O vacanță pe an poate fi suficientă – mai ales dacă ești la început de carieră sau la începutul unui vis pe care vrei să-l transformi în realitate. Totodată, nu ești programat să te duci în fiecare an la mare sau la munte. Când spui “anul ăsta nu am fost la mare” spui de fapt, “ce păcat că nu am putut fugi de responsabilități și anul acesta”.

Nu mai cere periodic  învoiri la serviciu pentru că  trebuie să te duci la nunți, botezuri etc. Dacă vrei să crești profesional, moral și să te cunoști mai bine, protejează-ți principiile și respectă mediul de lucru. Dacă ești voluntar 4 ore pe zi, nu mai spune că de fapt voluntariatul te costă 6 ore pe zi pentru că faci o oră dus și o oră întors. Aceste lucruri înseamnă scuze. Bucură-te de drumul către și de la serviciu. Citește o carte, zâmbește unei persoane drăguțe, bucură-te de o plimbare plăcută.

3. Iubitul/a. Poate pare greu de crezut, dar unii parteneri de viață se limitează reciproc. Își fac griji de locurile pe care trebuie să le viziteze și nu mai alocă timp unui plan ce presupune muncă și curaj. Practic își construiesc un palat al comodității. Nu se cunosc foarte bine, nu au un plan concret, nu sunt entuziaști ci doar ok cu relația lor, nu sunt gata de a forma o echipă. Partenerii trebuie să fie întâi prieteni și mai apoi iubiți. Ironic este că multe cupluri care se formează prin recomandări ale cunoștințelor sau pur și simplu cunoscându-se de ceva ani (de la facultate, serviciu etc.) de fapt nu cresc și trăiesc împreună, ci se limitează. Multe relații de iubire par un ritual ci nu o bucurie. Uneori partenerii nici nu-și oferă spațiu unul celuilalt pentru a-și organiza, prepara instrumentele prin care să obțină performanțe frumoase. Se întreabă doar ce vor mânca, unde își vor petrece vacanța, ce film vor viziona, ce prieteni vor vizita – lucruri care trebuie făcute, într-adevăr, însă dacă nu sunt completate cu planuri de carieră, cu sport/mișcare, iubire adevărată și nu giuguleală, respect și nu obișnuință, bucurie și nu trebuință, trăire și nu plimbare pentru că așa fac iubiții, nu pot fi suficiente pentru o relație vie, sănătoasă. Acum, desigur, depinde și de particularitățile și preferințele fiecărui cuplu în parte, de ce doresc partenerii etc.

Indiferent de situație, partenerii unui cuplu trebuie să fie curajosi, să dezbată și nu doar să prezinte afirmații sau să spună glume.

4. Sfiala. Sunt oameni care preferă să fie în rând cu lumea în permanență. Nu ridică mâna dacă nu o ridică altcineva, nu intră în discuție dacă nu vorbește cineva, nu depun CV-ul până nu vorbesc cu cel mai bun prieten.

Succesul fuge de anumite persoane pentru că acestora le-ar fi rușine să-l obțină. Nu vor să fie expuși, vorbiți de lume. De ce se întâmplă asta? Din cauza mediului în care au crescut sau din multe alte cazuri. Important este că astfel de persoane trebuie încurajate. Cum vor avea primele succese cum vor simți starea de libertate.

Așadar, nu te mai plânge că nu ai succes. Confortul din viața ta îți permite să pierzi. Nu vrei să anulezi o vacanță tradițională cu iubitul/a pentru a petrece mai mult timp cu tine, nu vrei să-ți asumi responsabilitatea de a te perfecționa constant, nu vrei să faci sport deoarece consumi timp și energie, nu vrei să accepți o ofertă de muncă pentru că sediul companiei e prea departe de casa ta, nu vrei să spui unei persoane că trebuie să se îmbunătățească cu privire la un anumit lucru pentru că nu vrei să o deranjezi (în schimbi o vei lăsa toantă sau va repeta greșeală. E bine pentru tine?), dar ce vrei să faci?

Vrei să obții rezultate pozitive? Alocă-ți timp organizării propriei tale persoane, propriilor tale lucruri și idei. Cei de lângă tine vor înțelege că dorești un anumit lucru, că ai un anumit obiectiv. Dacă nu vor înțelege sau dacă tu îți schimbi obiectivele, nu te speria, încearcă în continuare, o să vezi ce se va întâmpla.

Autor: Mihai Silviu Botezatu

7 Days of Trust
Astăzi este cea mai importantă zi din viața ta!

Advertisements