Cum să evoluezi în carieră? O sugestie simplă

Chiar dacă la serviciu, la facultate sau într-un internship (stagiu de pregătire profesională/voluntariat)  îți cunoști obiectivele pe care le ai de îndeplinit, recomandarea 7 Days of Trust este să-ți notezi în fiecare zi activitățile aferente acestora. Poate trebuie să trimiți un e-mail unui client sau coleg, poate ești nevoit să contactezi un ziar sau să faci o deplasare – notându-ți sarcinile de îndată ce acestea apar nu o să uiți să le realizezi și nu vei mai spune Off… Ce-am uitat, timpul trece așa repede.

Pentru a-ți nota sarcinile/activitățile, utilizează opțiunea Sticky Notes din computer (vezi Start) sau folosește un centralizator în Microsoft Word sau Microsoft Excel ori, foarte util, poți folosi o agendă, un caiet etc. Scrie data pentru fiecare zi, astfel vei putea observa pe viitor când și ce ai făcut în trecut. Mai mult, acest lucru îi poate ajuta pe viitorii angajați să înțeleagă cum ai realizat anumite obiective (asta în cazul în care dorești să faci o predare-primire de calitate). Cunoscându-ți foarte bine obiectivele și sarcinile îți poți crește eficiența –  acest fapt ajutând întru evoluția profesională tocmai pentru că ai un stil de lucru concret, plăcut, care inspiră celorlalți siguranță, încredere, profesionalism, optimism. Imaginează-ți că nu vei mai spune: Doamne ce mă enervează clienții! Iar furnizorii de ce întârzie cu produsele! Doar le-am spus de atâtea ori să vină la ora 10:00! 

bf

Sursă foto: www.backupwin7.com

Foarte interesant – prin consultarea agendei cu activități vei observa că, uneori, nu ai timp să le realizezi pe toate, însă cunoscând acest aspect îți poți anunța din timp colaboratorii, clienții sau colegii că vei întârzia. Te vor aprecia că nu ai anunțat în ultimul moment. Ulterior înștiințării, trebuie să-ți faci un semn prin care treci activitatea respectivă pentru următoare zi. Un astfel de centralizator sau organizator de sarcini/activități reprezintă o busolă care te ajută să nu te rătăcești. Lucrurile mici deseori se uită, exemplu: Transmiterea unui mesaj, contactarea unui furnizor, centralizarea anumitor documente, semnarea unui act. Evoluția în carieră nu se realizează fiind extraordinar sau având succes două, trei luni. O astfel de evoluție implică atenție la detalii, atenție care conduce implicit către concret, siguranță  (din toate punctele de vedere), transparență, omogenitate, înțelegere. De reținut! – Cu cât devii mai bun, cu atât mai mult va trebui să acorzi atenție detaliilor deoarece este posibil să lucrezi cu un număr mai mare de oameni și să gestionezi mai multe obiective sau cel puțin mai complexe decât cele pe care le aveai.

Prin ce mă pot remarca dacă utilizez această busolă? Te remarci prin rapiditate, organizare, fermitate și în același timp flexibilitate, putere de coordonare (chiar dacă nu ai subordonați asta nu înseamnă cu nu trebuie să te coordonezi pe tine însuți). Aceste puncte forte contează mult în ceea ce privește promovarea în ierarhia organizațională, obținerea unui salariu mai bun, dezvoltarea continuă a competențelor.

Dimineața la birou este, poate, cel mai bun moment în care să-ți scrii sarcinile pe care trebuie să le realizezi. Vei observa că pe parcursul zilei, uneori, vor apărea anumite solicitări urgente din partea șefului, o rugăminte din partea unui coleg ș.a.m.d. Notează-ți-le imediat și pe acestea.

Autor: Mihai Silviu Botezatu

7 Days of Trust

Astăzi este cea mai importantă zi din viața ta!

Advertisements