Cu ce ne prezentăm la interviul de angajare?

A fost o săptămână în care ai tot aplicat la diverse locuri de muncă prin intermediul mai multor canale de comunicare (situri speciale, ziare, ANOFM, iniţiativă proprie etc.). Apoi, într-un moment în care încerci să ieşi la plimbare pentru a te relaxa aspirând mirosul unei proaspete ploi de vară ce s-a terminat cu câteva momente în urmă creându-ţi impresia că ţi-a amenajat ţie, special, o atmosferă menită să întrunească toate aşteptările pe care le ai referitoare la o plimbare ca de vis, şi îndreptându-te hotărât spre uşa apartamentului tău care mereu scârţâie când o deschizi oferindu-ţi astfel imaginea amuzantă a unei “uşi care face nazuri” pentru că o deranjezi din inerţia ei, auzi telefonul că sună. Îndreptându-te cu viteză spre masa unde este aşezat telefonul te loveşti în picior de colţul rigid al acesteia însă, decis să răspunzi aparatului care ţipă la tine insistent pentru a-l deschide, îl ridici, apeşi tasta de apel şi auzi o voce amabilă care te invită la un interviu pentru ziua de mâine.

Sursa foto: europeandcis

După două minute îţi dai seama că tocmai vei participa la un interviu. După zeci de aplicaţii trimise în sfârşit ai fost contactat.

Ce fac mai departe? Cu ce mă prezint la interviu?

În primul rând printează două exemplare din cv-ul tău şi puneţi-le în geantă pentru a le avea cu tine la interviu. De ce două exemplare? Se prea poate să fie şi doi intervievatori, nu doar unul singur.

Altceva, ce ar mai trebui să ştiu?

Vezi ca cv-ul să nu conţină greşeli gramaticale, de ortografie ş.a.m.d. Preferabil să fie redactat cu diacritice.

Atât?

Nu, mai este ceva. Ia-ţi cu tine o agendă şi cel puţin două pixuri în plus – eventual şi un creion. Este posibil să fii nevoit să notezi anumite date pe care ţi le va oferi intervievatorul.

Ok, mersi mult, mai e ceva de spus?

Sursa foto: www.123rf.com

Aşteaptă, nu te grăbi. Desigur că mai este ceva.

Este preferabil să ai cu tine şi o scrisoare de intenţie (în două exemplare) pe care să o înmânezi intervievatorului. Astfel vei arăta că ai o ţinută profesională dezvoltată şi că eşti o persoană organizată.

Ce scriu în scrisoarea de intenţie?

Te vei prezenta pe tine, vei povesti pe scurt experienţa ta profesională şi felul în care consideri că poţi contribui pentru compania unde vei susţine interviul făcând astfel referire şi la istoricul companiei în cauză.

Asta e tot, da?

Depinde de interviul la care te duci. Spre exemplu, pentru o functie de proiectant, designer, consilier tehnic etc., poţi veni cu un portofoliu ce conţine lucrările tale. Portofoliul poate să fie pe stick sau pus într-un dosar.

Dacă interviul este pentru a obţine un post de redactor, reporter etc., atunci poţi aduce cele mai recente/bune articole sau/şi reportaje pe care le-ai creat.

În fine, sper ca asta a fost tot. Scrii cam mult.

Da, asta a cam fost tot. Oricum, în funcţie de domeniul pentru care aplici materialele pe care le aduci pot diferi de la caz la caz.

Mersi frumos!

Cu plăcere!

7 Days of TrustAstazi este cea mai importanta zi din viata ta!

Advertisements