Ce faci când te simți descurajat?

Există momente când te simți descurajat, confuz, lipsit de energie?  Indiferent de răspuns gândește-te și la următoarea întrebare: Resimți stările menționate mai sus la fel de des precum cele de veselie, bună dispoziție, energie, optimism, bucurie, putere de muncă? Dacă răspunul este afirmativ nu trebuie să-ți faci griji ci trebuie doar să te gândești și să acționezi în așa fel încât indiferent de felul în care decurg toate evenimentele din viața ta, tu să reușești să-ți îndeplinești planurile păstrându-ți în același timp integritatea emoțională și fizică.

Frustrările, oboseala și aparenta stare de confuzie există, pe lângă alți factori, și din cauza faptului că ești înconjurat, în zilele noastre, de foarte multe lucruri și situații ce-ți distrag atenția în mod frecvent. Spre exemplu ofertele cu reduceri la diverse articole legate de îmbrăcăminte, consumabile etc., certurile din familie, stările conflictuale de la televizor, traficul, încurajarea cumpărăturilor în exces, cheltuielile prea mari, complicațiile de pe piața muncii, organizarea deficitară a multor locuri în care ai obiective specifice, lipsa exercițiului fizic, orele suplimentare la serviciu, creditele la bancă, orele petrecute în exces la computer, reclamele publicitare abundente și nu foarte sănătoase din punct de vedere psihic ș.a.m.d.

image 1Sursă foto: www.examiner.com

Aceste situații/surse care îți distrag atenția de la, poate, propria ta viață, jonglează pur și simplu cu emoțiile tale, astfel că la ora 14:00 zâmbești iar la ora 16:00 este posibil să plângi. Acest joc dur în care ești angrenat are rolul de a te face să nu te cunoști suficient de bine, obiectivul major de care se ține tare fiind să nu îți lase momente libere în care să cugetezi pentru a-ți planifica, drept exemplu, ziua de mâine. Această situație, se traduce, pe scurt, ca fiind marketing nociv. Marketingul nociv înseamnă constrângerea valorilor și implicit planurilor tale sau pur și simplu înlăturarea acestora pentru a te concentra strict pe a achiziționa, a consuma în permanența – fie că e vorba despre vacanțe multiple, produse la ofertă, diverse haine, anumite programe educaționale (cum ar fi sesiunile de coaching duse la extrem). Marketingul nociv te face astfel un client fidel ci nu un om încrezător, curajos – cu toate că în reclame și pe panouri îți este atrasă atenția tocmai prin astfel de îndemnuri despre cum să ajungi un om puternic. Cum ieși din bloc, vezi o ofertă promoțională. Mergi pe bulevard și nu prea mai vezi blocurile de panourile publicitare special dedicate gurmanzilor – care sunt din ce în ce mai mulți.

Pe lângă cele prezentate există și dezacordul social-profesional, și anume ofertele comerciale care se extind pe zi ce trece și piața muncii care, aparent, tremură în fiecare zi. Unii tinerii sunt speriați că nu se oferă locuri de muncă, multe universități doar vorbesc despre aceste lucruri, le dezbat, dar nu prezintă soluții – drept pentru care banii pe care îi oferă mulți studenți facultăților nu îi ajută pe aceștia să se formeze profesional ci doar să devină filozofi care, din păcate, nu se pot descurca să-și asigure măcar o locuință, încercând astfel să se mulțumească cu un loc de muncă unde responsabilitățile nu sunt foarte solicitante și semnând un contract cu o bancă pentru a-și lua casă, urmând să plătească pentru aceasta timp de 25, 30, 35 de ani. Mai mult, fiecare dintre studenți se căsătorește, își crește copilul cu greutate și își varsă, uneori, nervii pe el din cauza neajunsurilor și ratelor de la bancă, copilul urmează apoi traseul social pe care l-a văzut în familie, face și el la rândul său o facultate cu chiu cu vai, își întemeiază o familie și povestea cu frustrarea, confuzia și descurajarea continuă. Cine câștigă în toată povestea aceasta? Băncile comerciale, supermarketurile, universitățile, partidele politice ș.a.m.d.  Acestea capătă energie, bani și încredere tocmai prin confuzia multora dintre noi.  Firesc ar fi ca tinerii și, în general, oamenii, indiferent de vârsta lor, să nu fie nevoiți să se lupte toată viața pentru consolidarea unei case, pentru stabilitate financiară, vacanțe și relaxare – aceste lucruri trebuie organizate de România în așa fel încât să reprezinte instrumente ce te ajută să-ți îndeplinești planurile cu adevărat importante din viața ta, cum ar fi: Dezvoltarea unei afaceri în agricultură, grija față de corpul și mintea ta prin sport, învățarea continuă, posibilitatea de a face voluntariat cel puțin câteva ore pe săptămână pentru a oferi ajutor persoanelor vulnerabile, timp mai mult petrecut cu părinții tăi, participarea în diverse competiții culturare, sportive, timp pentru plimbare și motivație ș.a.m.d.

Obținerea unei case nu este ceva foarte greu, nu necesită atâtea complicații și bani pierduți în bănci. Fii deștept, gândește-te la alternative. Ceea ce pare un confort imediat se poate transforma într-o obligație prea îndelungată pentru a te putea concentra și pe alte planuri din viața ta. Asta este ce-ți dorești? Să te lupți o viață întreagă pentru a plăti ratele la bancă, pentru a sta la un serviciu prin care îți îmbogățești șeful iar tu doar supraviețuiești? Câți șefi cunoști care chiar știu că adevărata economie reprezintă investiția pozitivă, corectă, în oamenii lor, în angajații pe care îi au? Câți manageri cunosc faptul că dacă oferă salarii bune atunci oamenii lor vor avea energia cât și motivația necesară pentru a lucra bine, eficient, plăcut, evoluând cu fiecare responsabilitate în parte. Viața profesională este foarte legată de viața personală. Un salariu mic sau nemulțumitor nu poate asigura hrana, vacanțele de relaxare, obținerea unei locuințe (cel puțin cu chirie) sau realizarea unui fond de economii pentru un angajat și, prin acest lucru, angajatul fiind nehrănit, obosit, cu gânduri istovitoare și la responsabilitățile de la serviciu cât și la cele de acasă nu își va valorifica la maximum potențialul și firma la care lucrează de fapt va pierde bani prin neconsolidarea relațiilor cu clienții, pierderea unei părți din potențialii clienți etc.

Acum că ai aflat cel puțin o parte dintre motivele pentru care stările tale mai puțin plăcute fac parte din viața ta trebuie să te miști cât mai bine posibil ca să nu te mai simți descurajat. Da, urmează o parte motivațională reală, concretă, ce conține planuri și care te poate pune pe picioare de fiecare dată când te simți descurajat. Astfel:

Indiferent de situația în care te regăsești acum fă-ți o evidență financiară. Aceasta trebuie să fie repartizată astfel: Câți bani câștigi pe lună, care sunt cheltuielile majore pe care le ai și care sunt cheltuielile minore. Vei observa apoi cât cheltui pe lună. Fă în așa fel încât să economisești între 5-10% pe lună din tot ceea ce câștigi. Pune măcar 100-200 de lei deoparte, într-un fond de economii drept exemplu. Daca tot colaborezi cu bancile, fii deștept, nu îți face credite ci fă-ți un fond de economii sau ceva asemănător. Poți să-i strângi și într-un cont personalizat de tine – în cărți ar fi o alternativă –, dar ai grijă acesta este destul de vulnerabil fiind mereu accesibil.

Stabilește-ți o listă cu activități pentru fiecare zi în parte. Mâine poate vrei să te plimbi în parc, să-ți faci abonament la sală, să dansezi sau să faci un cadou cuiva ori să începi să citești o carte – scrie-ți-le într-o agendă sau într-un orar al vieții tale, cum vrei tu să-l denumești. Vei sesiza că vei fi mai eficient în viața ta personală, mai conectat la surse de relaxare și motivare, vei simți adrenalina mai ales dacă obiectivele necesită “acțiune”. Nu uita însă – trebuie să scrii mereu, în fiecare zi sau săptămână, iar ceea ce nu ai reușit să faci într-o zi, va rămâne ca temă/misiune pentru ziua de mâine. Desigur că va fi prezentă și întrebarea “Cum o să fac asta?” – dar sigur vei identifica un răspuns bun.

Citește cel puțin o carte pe lună. Într-un an ar însemna să citești 12 cărți. Nu e rău. Ai putea observa din experiențele menționate în cărți diverse povești de viață care îți pot dezvolta gândirea, te pot inspira pentru a realiza anumite lucruri în viață pe care le apreciezi.

Încearcă să nu mai folosești scuză-mă și mulțumesc foarte des, iar în loc de ok spune bine. Ce reacții primești de la cei din jur? Cert este că nu o să pățești nimic ci o să ieși puțin din zona de confort propriu reîmprospătându-ți gândirea și comportamentul. Un om care se scuză des nu este sigur pe ceea ce vrea să spună – în vânzări spre exemplu mulți agenți nu au succes deoarece fiecare frază a lor începe cu iartă-mă, sper că nu deranjez, ar fi ok dacă vă ajut, scuzați-mă, iertați-mă și scuzați-mă etc. Câți spun – stimată doamnă, dvs. știți ce vă trebuie iar eu știu să vă ajut. Pot astfel să vă ofer expertiza mea?  Răspunsul ar fi: Niciun agent nu folosește o astfel de abordare.

Clientul rămâne cu impresia că cel care nevoie de fapt de ajutor este agentul de vânzări care pare puțin nesigur și fixist. Cine dorește să facă afaceri cu un om nesigur și fixist? Poate doar șeful său, care îl plătește cu 700 de lei sau 800 de lei pe lună și profită de nesiguranța sa pentru a-i da un asemenea salariu mic. Un angajat plătit neglijent, va avea rezultate rudimentare.

Fă sport. Aleargă în parc, fă flotări, pune-ți o super muzică de antrenament, du-te la sală dacă consideri necesar, invită persoana de care îți place la un suc și nu mai aștepta să te prezinte cineva, să mai zăbovești, poate vei fi băgat în seamă de persoană respectivă etc. Viața se desfășoară acum și nu peste câteva secunde. Îți e frică de refuz? Atunci cel mai mare refuz nu este cel primit de la persoana care chiar poate să nu accepte să meargă la un suc cu tine, ci acela prin care tu te refuzi pe tine să trimiți o invitație – acesta fiind, de fapt, cel mai mare refuz, și anume ezitarea. Ieși din cercul vicios prin care Marian te prezintă Mariei sau Izabela te prezintă lui Ion. Nu ai nevoie de intermediari dacă ești curajos. Asta înseamnă încredere în tine și astfel vei descoperi cu adevărat cum este să trăiești, să simți viața lângă tine la modul plăcut, armonios și bucuros ci nu la modul teribilist, vicios sau bolnăvicios.

Ar mai fi și alte metode prin care te poți încuraja, motiva sau căpăta curaj și încredere. Important este să începi să utilizezi măcar câteva exerciții (poți începe, spre exemplu, cu cele prezentate aici) pentru a-ți crea, ulterior, altele.

 

7 Days of Trust– Fiecare zi este cea mai importantă zi din viața ta.

Autor: Mihai Silviu Botezatu

Advertisements