Matematica și viața.

Situațiile pe care le considerăm dificile sau de neînțeles ce apar cam în fiecare zi în viețile noastre pot fi oare, în realitate, probleme de matematică? Exerciții de algebră și geometrie prin care, o dată cu creșterea noastră în vârstă, intensitatea si implicit nivelul lor de dificultate cresc? Răspunsurile la care poate vă gândiți acum sunt: Depinde de fiecare persoană în parte, de personalitatea acesteia, de felul în care percepe mediul înconjurător, poate este influențată și de contextul în care a trait, de educație etc. Acestea însă sunt posibilități, bineînțeles, iar în matematică de multe ori ne pierdem în posibilități de rezolvare. Mai mult, trebuie să recunoaștem că asemenea răspunsuri sunt generale întrucât se aplică și la anuminte momente-cheie din viețile noastre, precum: Locul de muncă pe care îl alegem, prieteniile pe care le legăm, zonele pe care le vizităm ș.a.m.d.

mathSursă foto: empowernetwork.com

Dacă tot nu avem un răspuns clar cu privire la cele două întrebări din primul paragraf, putem măcar încerca să comparăm anumite situații și să sperăm, prin această modalitate, că vom afla suma numerelor, și anume, în cazul de față, obținerea unui rezultat concret.

Motivele pentru care situațiile mai puțin plăcute din jurul nostru reprezintă probleme profunde de matematică sunt: Necesitatea calculării acțiunilor, conservarea energiei, calitatea mișcărilor, alegerile făcute, gestionarea acțiunilor imediate și a celor de viitor.

Necesitatea calculării acțiunilor: În fiecare zi ne ivim de aspecte sociale sau profund personale ce trebuie rezolvate. Dacă lucrurile nu decurg conform așteptărilor după ce s-au luat anumite măsuri și au fost puse în aplicare atunci nemulțumirea apare, înseamnă că încă ne uităm derutati pe tabla pe care a scris profesorul cu creta, neînțelegând, în totalitate, ceea ce dorește să explice. Așteptăm poate un coleg mai isteț să ridice mâna și să vină cu o soluție, dar totuși nu se întrevede nicio acțiune.

Calitatea mișcărilor:  Ce se poate face? Trebuie stabilită ordinea acțiunilor pe care dorim să le efectuăm în vederea elucidării stării noastre indezirabile. Dupa ce s-a clarificat această etapă, trebuie să intervină improvizația pentru că, indiferent de ordinea stabilită, mai apar mici modificări pe parcursul încercării respectării acesteia și capacitatea de a improviza pentru a păstra ordinea în logica și armonia ei joacă un rol important. Acesta, așadar, ar fi un prim pas pentru rezolvarea problemei complexe de matematică.

Conservarea energiei: Dacă avem energie, forță, putere de lucru, cine ne mai poate opri? De aceea trebuie să avem grijă să ne canalizăm energia inteligent conservată în momentele prioritare rezolvării unei situații. Poate că pare puțin de necrezut, dar succesul trece prin stomac. Astfel, cine nu este bine hrănit va avea șanse mai mici de a reuși – cu toate că ambiția și respectul în valorile în care crede o persoană pot combate chiar și lipsa de hrană.  Cea mai bună soluțe de a conserva energie este mișcarea, efortul. Dacă corpul și mintea se antrenează, ies uneori din zona de confort, atunci acestea se reîmprospătează,  se revigorează, devin mai puternice, rezistente, motivate, puternice.

Calitatea mișcărilor: Viața înseamnă mișcare? Atunci contează cum ne mișcăm. Chiar dacă ne rătăcim pe un anumit drum trebuie să identificăm punctele de reper care ne conduc către zona dorită. Astfel, pentru a identifica ceea ce dorim să identificăm este necesar să ne mișcăm corespunzător. Cum? Prin vizitarea locurilor care ne oferă soluții, prin informare, prin antrenament fizic, prin obținerea de noi competențe sau îmbunătățirea celor actuale ș.a.m.d.

Alegerile făcute: Nu există alegeri dezastruoase sau nefase, ci alegeri care ne conduc undeva. Dacă am crezut în alegerea noastră, atunci nu am greșit, ci doar am interpretat incorect. Nu alegerea a fost de vină ci setarea așteptărilor pe care ni le-am stabilit înainte de a alege. Sau… De ce nu, am fost păcăliți sau înșelați de un sistem de marketing bine pus la punct. Totuși, important este să alegem și să nu fim inerți tot timpul – aceasta chiar fiind o alegere nepotrivită.

Gestionarea acțiunilor imediate și a celor viitoare: Acțiunile presupun un plan și apoi costurile de întreținere a consecințelor lor. De aceea stabilirea unui buget și a unui plan concret referitor la cât valorează fiecare acțiune a noastră pe care o întreprindem întru rezolvarea unei probleme reprezintă un aspect important. Astfel o să cunoaștem ce impact au acțiunile imediate, cât valorează planificarea celor viitoare din punct de vedere financiar și social și, mai mult, o să căpătăm experiență în a alege, pe viitor, acțiunile potrivite pentru situația noastră.

 

7 Days of TrustMâine este o nouă zi. Oferă-i încredere.

Advertisements