Magia organizării de zi cu zi

Am putea să începem acest articol vorbind despre cauzele stresului, frustrării sau diverselor fobii dar ar dura prea mult timp și nici nu ar fi constructiv, mai ales că ne sunt cunoscute multe dintre ele. De aceea o să lăsăm la o parte cauzele și o să ne concentrăm asupra principalei surse a greșelilor și nereușitelor precum și a realizărilor noastre, și anume organizarea de zi cu zi. Articolul o să fie foarte bun datorită faptului că o să ne simțim ca la gimnastică în cadrul unei ore de Zumba  – recomandat celor care nu au încercat încă.

O întrebare: Chiar în acest moment, cum ați defini cuvântul organizare? Câteva secunde (5-6) pentru gândire… Nu ne uităm încă la răspunsul de mai jos.  Gata? Perfect. Hai să tragem cu ochiul atunci (raspunsul este după pălăria magică) :

 

magic hat and wand with clipping pathSursă foto: Fall Gala 2013

 

Răspuns: Stabilierea unei liste cu priorități/activități/evenimente. Dacă asta ne-a trecut prin minte, atunci înseamna că avem potențialul activat pentru a fi organizați. Însă ce ne mai trebuie? Să încercăm să adăugăm următoarele ingrediente pentru a afla: Să ne trezim de dimineață, să nu ne culcăm nici prea devreme dar nici prea târziu, să mâncăm bine dar să nu exagerăm, să ne hidratăm, să facem sport, să facem plimbări seara, să ne uităm la un film bun și…  Ar mai urma o serie lungă de activăți cu “să” care ne-ar părea complicată, utilă sau, din contră, plictisitoare și inutilă (depinde de educația și personalitatea fiecăruia). Totuși o să riscăm puțin și, mai târziu, o să prezentăm o serie vastă de “ingrediente organizatorice”.

Încă o întrebare: Ce-am făcut ieri în prima oră de când ne-am trezit? La prânz cum a fost? Dar joia trecută, mai ținem minte ce lucruri importante am finalizat? Stabilirea unei liste cu activități ne va ajuta să nu ne scape din vedere multe lucruri pe care le considerăm importante și, de asemenea, ne facilitează și amintirea acestora. Mai mult, ne îmbunătățește și memoria întrucât aceasta lucrează când ne reamintim anume ocupații și detaliile acestora.

Ne-am gândit vreodată că eșecul sau nereușita nu există? Că, de fapt, le-am putea interpreta altfel? Spre exemplu pot reprezenta fără dificultate un antrenament la finalul căruia ne simțim pregătiți pentru o nouă etapă din viața noastră. Mai mult, putem deduce că ceea ce există de fapt este nemulțumirea noastră referitoare la o anumită situație pe care nu am putut-o gestiona conform așteptărilor contextului respectiv precum și celor proprii. De aceea, înainte să ne stabilim o listă cu priorități, trebuie să înțelegem faptul că aceasta reprezintă mult mai mult decât atât, și anume un ghid al vieții noastre, al zilei de mâine, al momentului pe care îl respirăm, simțim, trăim chiar acum. Fiecare activitate trecută în acest “ghid magic” trebuie să conteze pentru noi , să ne facă să zâmbim, să tremurăm, să fim dezamăgiți când nu reușim să o fructificăm/realizăm dar să ne cunoaștem mai bine potențialul, valoarea, principiile și trăirile pe care le avem atunci când o îndeplinim. De aceea este necesar să avem un ghid magic la serviciu și unul în viața personală. Indiferent de cât de multe responsabilități avem la birou putem deveni un Hercule reîmprospătat, temerar,  care își face treaba bine, la timp iar aceasta este înțeleasă și de colegi. Tentațiile ori obligațiile sunt multe, nu-i așa? Spre exemplu, ne apucăm de o activitate și apare brusc o alta și uneori trebuie să o amănâm pe prima pentru a ajunge ulterior la concluzia că tot nu am făcut mare lucru.

Un angajat bun este cel care apreciază și respectă fermitatea, punctualitatea și improvizația inteligentă și nu defectoasă. Uneori improvizația este înțeleasă greșit, crezându-se despre ea că înseamnă activități multiple efectuate rapid și superficial sau mici hoții și adaptări fortațe insezisabile, pe când aceasta reprezintă măsuri prin care se asigură eficiența calitativă, sănătoasă, ci nu abundentă și ușor înlăturabilă, fragilă (din punct de vedere al finanțelor și parteneriatelor în mediul de afaceri) pe termen mediu și lung.

După ce ne facem lista cu priorități, ghidul magic, trebuie să avem în vedere următoarele:  Să scriem data, ziua și, eventual, ora când am trecut activitățile pe listă deoarece este important ca acestea să fie verificate peste o lună spre exemplu pentru a se observa progresul sau regresul nostru. Această situație este valabilă și pentru ghidul magic din viața personală. Referitor la acesta din urmă, este recomandat să fie alcătuit seara, înainte de culcare, iar cel de la serviciu dimineața, imediat cum ajungem la lucru. Ghidul poate consta într-o agendă ori caiet datat astfel încât în fiecare zi să ne stabilim misiuni/obiective. Nu trebuie folosite ciorne care oricum se pot pierde pe la birou, prin casă  și astfel își face loc dezordinea.

Biroul sau spațiul nostru de lucru trebuie să-l păstrăm mereu curat, fără multe foi în sertare sau pe masă ori în altă parte. Foile și dosarele multe încurcă. De recomandat pentru cei care au activități de evaluare să încerce să centralizeze evaluările în computer, iar cei care lucrează în producție, agricultură etc. să-și organizeze instrumentele în locuri specifice ci nu să și le depoziteze oriunde în clădire, spațiu ș.a.m.d.

Magia organizării de zi cu zi înseamnă să trăim, iubim și să respectăm ceea ce ne oferă viața. Astfel realizările noastre ne vor aduce mulțumiri. De asemenea, dacă dorim să ne gratificăm după anumite lucruri bune pe care le-am făcut, ne putem gândi și la acest aspect.

Mai devreme în articol s-a precizat faptul că se va relua o listă cu “să” prin care se va prezenta cum ne putem organiza cât mai bine, astfel mai jos regăsim câteva opțiuni:

Să încercăm să vorbim măcar 30 de minute pe zi într-o limbă străină; Să alergăm; Să râdem; Să ieșim din zona de confort propriu; Să ajutăm pe cineva cumva; Să ne deplasăm într-un loc care ne place; Să propunem acțiuni atât la serviciu cât și în viața personală.

Și că tot vorbim de organizare, puțin umor nu strică, astfel Steven Wright a spus: Scriu o carte. Am terminat numerotarea paginilor.

Advertisements