Monotonia sau lipsa de energie incearca deseori sa ne acompanieze, mai ales ca in 2013 exista multe situatii care faciliteaza aparitia starilor “fara miscare”. Spre exemplu internetul. Surprinzator sau nu, indiferent de cat de folositor este acest instrument, provoaca si stari de melancolie, tristete, intoxicare mentala s.a.m.d. In afara de internet putem regasi multe alte situatii nocive pentru noi: Utilizam masina personala destul de des, fumam etc. Un lucru este cert: Putem alege, avem aceasta libertate.

Astfel, daca in timpul saptamanii nu exista foarte mult timp pentru activitati revigorante si totodata creative sau nebunatice, cel putin in weekend trebuie sa ne facem loc. Mai jos regasim cateva activitati care, de ce nu, ne pot aduce zambete in sambete.

1. Renunta sa te uiti in oglinda intr-un anumit weekend. Uita-te doar luni dimineata. Mai tii minte cand a fost ultima zi cand nu te-ai uitat in oglinda? Ce parere ai? Ce stari ai trait?

2. Incearca sa faci antrenament chiar la tine acasa, pune-ti muzica favorita, deschide geamurile, fixeaza-ti un timp de antrenament. 30 de minute crezi ca e suficient? Ce exercitii vrei sa faci – flotari, genoflexiuni, abdomene, sarituri? Este mai bine decat la sala de forta/aerobic?

3. Suna o persoana cu care nu ai mai vorbit in ultimele sase luni. Ce sentimente ai in timpul conversatiei si dupa terminarea acesteia?

4. Cumpara portocale sau banane unui vecin si spune-i cand ii oferi fructele: M-am gandit la tine.

5. Ai aparat de Karaoke? Nu? Ce mai conteaza. Intra pe Youtube, cauta-ti versurile melodiilor preferate si canta doua-trei melodii. Te simti deja mai energic? Mai euforic?

6. Alege o carte pe care doresti sa o citesti in timpul urmatoarei saptamani.

7. Scoate-ti tatal, mama, fratii, surorile, copiii, bunica/bunicul la o plimbare de 20-30 de minute. Spune-le de ce iti place viata, ce asteptari ai de la ea, de ce esti fericit etc.

8. Spune Buna Ziua! unui strain (in alte tari acest lucru se face zilnic)

9. Nu intra pe conturile tale de pe internet nici sambata, nici duminica.

10. Trezeste-te sambata sau duminica la 6 dimineata. Stabileste ce vrei sa faci in respectiva zi

11. Nu-i asa ca nu vrei sa te vezi chiar in fiecare weekend cu iubitul/a? Ti se pare mai mult o chestie de traditie, respect sau pur si simplu consideri ca “asa se face”? Ori nu ai alte alternative si te vezi mecanic cu partenerul/partenera ta. Fa-ti curaj si spune-i: In acest weekend nu vreau sa ne vedem, nici sa vorbim la telefon. Vezi reactia partenerului/partenerei: Curiozitate, frustrare, emotie, frica, bucurie? Incearca sa dezvolti subiectul si explica-i sintetic de ce ai ales o astfel de varianta.

12. Nu iti lua telefonul mobil cand te duci la cumparaturi intr-un supermaket. Cum te simti dupa ce ai luat o astfel de hotarare? Incepi sa cauti telefonul prin buzunare? Inseamna ca esti putin robotizat. Repeta aceasta actiune de mai multe ori si in timp te vei simti mai relaxat si mai sanatos atat fizic cat si psihic. Te vei derobotiza.

7 Days of Trust

Autor: Mihai Silviu Botezatu

E-mail: day2trust@gmail.com

Advertisements