Invocam oare curajul doar in situatii primejdioase sau numai atunci cand ne lovim de neajunsuri? Indiferent de raspuns care, pana la urma, tine de fiecare dintre noi, cert este ca in viata noastra exista aproape zilnic momente cand avem nevoi sa actionam curajos. Iar diferenta dintre un lucru bine facut si un lucru extraordinar de bine facut tine in principiu de curaj. Desigur, priceperea, experienta, teoria etc. stau la baza deciziilor pe care le luam, actiunilor pe care le provocam s.a.m.d., insa important este cum ne folosim de acestea, cum improvizam, ce strategii realizam in functie de competentele noastre, cum trecem peste situatiile difice sau cum ne aparam ideile in care credem chiar si atunci cand mai multe persoane ni le condamna sau cel putin ni le pun la indoiala. Daca alegem sa fim extraordinari atunci trebuie sa ne asumam si responsabilitatile aferente acestui angajament deoarece greseli se pot face, situatii demotivante pot aparea. Cel mai mult insa conteaza  sa incercam pana reusim. Se poate. Chiar si atunci cand nu decurge totul conform planului aflam macar ce nu a mers bine si ce trebuie sa facem mai departe.

Colegi isterici si demotivati, obstacole, frauda, situatii sociale precare, plictiseala etc. fac parte din lumea cu care interactionam. De aceea este indicat sa avem mult curaj sa credem in noi si in ceea ce facem. Daca reusim sa nu ne oprim des din ceea ce vrem sa facem exista mari sanse sa ne intrecem chiar propriile asteptari. Persoana reala cu care suntem de fapt in competitie este chiar propria noastra persoana. De aceea in fiecare zi, ca sa nu ne dezamagim pe noi insine, putem sa muncim pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le propunem. Pur si simplu alergam si zambim. Poate acest lucru este cel mai important in viata noastra: Sa alergam si sa zambim. Practic, sa fim suficienti de curajosi inseamna sa nu punem la indoiala scopurile noastre ci sa incercam sa le intelegem si sa le incadram cat mai bine in viata pe care o avem.

Sursa foto: http://www.cinemagia.ro/filme/the-adjustment-bureau-485765/imagini-hires/231520/

Daca avem incredere cu tarie in ceva, atunci poate chiar daca “acel ceva” nu exista tot isi va face aparitia. Pentru ca asta inseamna incredere, credinta, optimism, curaj – Sa oferi respect si protectie lucrurilor si situatiilor pe care le vei crea. Drept exemplu, un copil se prea poate ruga chiar in aceste momente ca Dumnezeu sa aiba grija de liceul cu standare foarte ridicate la care se va inscrie peste cativa ani, cu toate ca in prezent nu are o situatie sociala care sa-l favorizeze. Intre timp copilul se pregateste pentru a fi la standardele cerute de liceu. Pentru el nu mai exista obstacole deoarece stie ca se roaga si, in plus, se si pregateste ca sa devina un licean inteligent. Practic increderea, credinta si munca ii ofera pustiului curajul de a continua.

Poate ca mai multi dintre noi ar trebui, indiferent daca cred sau nu, sa se roage, spere, incerce de mai multe ori pentru a se motiva. Automotivarea poate fi chiar cea mai puternica forma de motivare deoarece ne ajuta sa observam clar ceea ce facem, ce vrem sa facem si cum putem face.

Curajul este mai presus decat inteligenta. Sau, altfel spus, cea mai inalta forma de inteligenta este curajul. Prin curaj refuzam sa manipulam, influentam, ascundem, trisa s.a.m.d. Pur si simplu ne prezentam sincer societatii. Aceasta este una dintre metodele prin care putem avea o societate sanatoasa.

Sunt persoane-cheie in viata noastra pe care nu vrem sa le dezamagim. Pentru a putea face acest lucru, cel mai important este sa nu fim noi dezamagiti de persoana noastra.  Si, desigur, asa cum spune George Michael, we need to have faith.

Pentru comentarii imi poti scrie pe blog sau la adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements