Costurile pentru studii si activitati adiacente facultatii nu sunt de neglijat.  De aceea este important ca pe durata “perioadei noastre de invatare” sa incercam sa identificam spre ce anume traseu profesional ne indreptam. Cu ajutorul perioadelor de practica, disciplinelor de la  facultate si, eventual, sfaturilor consilierilor in cariera cat si a profesorilor, putem avea o sansa buna in a constientiza cu exactitate ceea ce se potriveste personalitatii noastre – poate preferam un loc de munca cu activitati dinamice, cu un grad de complexitate crescut sau, la polul opus, unul care nu ne solicita foarte mult dar ne entuziasmeaza.

Sursa foto: http://donovangrant.com/4-tips-young-people/

Astfel, dupa ce am identificat ceea ce dorim sa facem, trebuie sa ne setam si anumite asteptari. Ne gandim sa aplicam pentru anumite locuri de munca (poate inca din timpul facultatii), invatam prin stagii de voluntariat si, desigur, ne dezvoltam in cadrul unei companii – acestea fiind unele dintre posibilitatile existente.

Pentru primul loc de munca este indicat ca asteptarile noastre sa se lege mai mult de integrare, familiarizare cu mediul organizational, posibilitatea de a lucra in echipa si de a respecta termene limita s.a.m.d. Bineinteles, salariul este si el important, dar in primele luni de munca sau in primul an trebuie sa facem un efort si sa incercam sa ne orientam spre a obtine rezultate cat mai bune in munca noastra. Beneficiile vor veni pe parcursul evolutiei noastre organizationale. Desigur, si obiectivele vor capata o cu totul alta complexitate.

Integrarea, familiarizarea cu ocupatiile rutiniere dar si identificarea propriilor noastre capacitati creative, rezolvarea unor probleme, invatarea din greseli si constientizarea acestora, testarea propriilor limite, trecerea din cadrul unui proiect intr-altul, activitatile multitasking sau cele simple care necesita insa munca minutioasa reprezinta unele dintre situatiile asupra carora trebuie sa ne concentram intrucat acestea ne asigura consolidarea si dezvoltarea continua a propriului nostru potential in ceea ce priveste parcursul profesional.

Sursa foto: http://jbcanepa.com/blog/first-job-on-odesk/

Primul loc de munca poate sa fie unul part-time, project-based, full-time, ocazional, in weekend etc. Important este insa sa ne obisnuim cu conceptul de responsabilitate – acesta este un mare castig care ne ajuta chiar si pentru activitatile noastre academice: sintetizam mai bine informatii, retinem mai usor anumite subiecte care, aparent, ni se pareau greu de inteles,  comunicam mai fluent, gestionam mai eficient atat timpul pentru studii cat si cel liber si, desigur, de obicei, in functie de locul de munca pe care il avem, avantajele sunt diverse.

Pentru comentarii, intrebari, nelamuriri, imi poti scrie pe blog sau la adresa de e-mail:  mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements