Articol publicat pe situl de joburi Myjob: Fortareata companiei dvs.

Poate sunteti hotarat sa omogenizati puterea de lucru in echipa a angajatilor dvs. sau sa atingeti un anumit numar de clienti ori sa va extindeti in alte orase s.a.m.d. Doriti sa procedati astfel pentru a fructifica si consolida in acelasi timp potentialul companiei pe care o reprezentati, sa ridicati o “fortareata” menita, spre exemplu, sa protejeze strategiile pe care le implementati atunci cand intervin anumite obstacole, sa utilizati planurile de rezerva atunci cand este cazul, sa centralizati resursele pe care le aveti la dispozitie sau sa stabiliti un program clar de formare si integrare profesionala continua.

Astfel apare prima intrebare: Cum va puteti construi propria “fortareata”?

Cand vorbim de constructie ne raportam imediat la ceea ce inseamna organizarea resurselor, constituirea acestora, stabilirea formei finale si desfasurarea propriu-zisa a ceea ce ati construit. De aceea este necesar sa stabiliti obiectivul de imbunatatire a companiei dvs. sau a unui anumit sector/departament dintr-aceasta luand in considerare urmatoarele: Ce anume vreau sa imbunatatesc? (chiar daca va ganditi sa obtineti mai mult profit trebuie sa va ganditi nu doar sa vindeti mai mult, ci cum puteti faceti acest lucru); Cum pot face asta si de ce resurse am nevoie? Care ar fi costurile de timp estimate si eventualele beneficii? Cine ma poate ajuta in construirea “fortaretei”? – aici chiar puteti construi si altceva, si anume sa va apropiati profesional de unul sau mai multi dintre angajati si sa observati ca lucrati foarte bine impreuna. Astfel deja ati creat o parte a fortaretei, si anume ati identificat oamenii responsabili care o pot desavarsi si sustine ulterior.

Ce urmeaza apoi? Ati vazut cum in Star Trek Enterprise, nava spatiala USS Enterprise oferea imaginea unui edificiu mobil foarte structurat, flexibil (desi foarte mare), dotat cu diverse instrumente – fiecare dintre ele foarte bine cunoscute de membrii Star Trek Enterprise, care functiona si cand era lovita de alte nave, cand interfera cu structuri spatiale disfunctionale, care mergea si in conditii de “criza”? Desigur, nu functiona la potentialul maxim, insa functiona, in majoritatea situatiilor cand apareau probleme, la un anumit nivel de siguranta ce permitea capitanului Picard sa gandeasca, planifice si sa actioneze, astfel urma “vindecarea organizata” a navei. Sfarsitul fiecarui episod permitea telespectatorului sa gandeasca… sa reflecteze. Asa si in afaceri, dupa fiecare campanie de promovare, comerciala, sociala etc. “fortareata” dvs. trebuie sa va permita sa reflectati si sa va ganditi la cele mai bune metode de actiune chiar in situatii unde sunteti “lovit”.

Pentru o fortareata de cinci stele este recomandat sa aveti rabdare. Ganditi-va ca atunci cand actionati impulsiv si reusiti, cat de cat, sa aveti un anumit succes, acesta nu va garanteaza neaparat si succese ulterioare. Pe cand, in momentul cand actionati calm, précis, coerent, rabdator, puteti aborda si controla mai multe variabile care va pot conduce la un succes imediat prin care aveti sansa de a identifica cum puteti beneficia si de alte avantaje in viitor. A nu se intelege ca a fi rabdator, calm etc. inseamna a fi incet. Din contra, precizia pe care o aveti poate fi mai eficienta din perspectiva rezultatului decat daca ati actiona grabit. Astfel, a fi rabdator inseamna a actiona rapid si precis, iar a fi grabit denota a actiona impulsiv si deseori imprecis.

Care sunt beneficiile preconizate de pe urma construirii “fortaretei”? Spre exemplu diminuarea situatiilor dilematice, o buna organizare, identificarea angajatilor “de top”, clienti noi (tocmai prin faptul ca le puteti onora comanda mai rapid), economie (da, orice companie trebuie sa aiba un depozit de economii. Ar fi recomandat macar 5% din profitul companiei sa fie pus “de rezerva”) s.a.m.d.

Asadar, cand o sa va construiti propria “fortareata”?

Mihai Silviu Botezatu
http://www.facebook.com/humanrespectsolutions

Advertisements