Articol publicat pe myjob: Provocari creative pentru angajati

Fiecare job are provocarile sale, iar fiecare angajat are sau nu abilitatea de a le face fata.  Insa ce conteaza cel mai mult – provocarea de la job care, de multe ori, poate fi tradusa prin anumite obiective specifice pe care trebuie sa le indeplineasca un angajat sau felul in care este prezentata si in care se desfasoara respectiva provocare?

In cazul in care compania dvs. are obiective indraznete care necesita munca constanta si totodata inteligenta, desigur ca acestea trebuie indeplinite utilizand si metode creative. Una dintre ele poate fi chiar “premiul supriza” – In momentul in care, spre exemplu, departamentul de contabilitate reuseste sa indeplineasca un anumit obiectiv cu un grad de importanta major, atunci sa existe si un premiu aferent succesului obtinut. Premiul poate fi o excursie, o iesire la film, teatru, premiu simbolic etc.

De asemenea, ocazional, nu ar strica  aparitia provocarilor ludice. Ce reprezinta acestea? Diverse concursuri intre departamente: intreceri prin jocuri sportive, prin creatie (pictura, cantat, dans etc.).

O provocare organizationala poate fi efectuata si prin simple expresii precum: Mai mult, mai intens, mai bine. Probabil va intrebati “mai mult ce?” Astfel vine si explicatia: Provocarea are deseori un puternic rol de motivare, de aceea, in calitate de angajator, va puteti folosi de o strategie prin care angajatii sa-si depaseasca limitele de performanta. Odata depasite aceste limite, desigur ca vor primi un premiu sau vor fi remarcati. Puteti mai mult? Veti fi recompensati – uneori este suficient sa le spuneti doar atat. Totusi, este indicat sa prezentati si trei premii pe care le puteti acorda angajatilor in cazul in care depasesc asteptarile (vanzari realizate, campanii de marketing implementate, documente centralizate etc.). Le mentionati angajatilor ca exista trei tipuri de premii, insa dezvaluiti doar doua dintre acestea, iar pe cel de-al treilea il pastrati ca si “elementul ce starneste curiozitatea”. In cazul in care nu aveti bugetul necesar pentru a acorda premii care v-ar solicita financiar destul de mult, atunci puteti gandi din nou creativ: Invitati angajatii la o plimbare turistica in orasul dvs. natal, mergeti la pescuit sau inot impreuna, jucati fotbal, participati la Karaoke, oferiti un accesoriu dragut de birou, acces la o anumita biblioteca. Mai mult… Castigatorul unui concurs poate fi asistentul dvs. pentru o saptamana ori ii sugerati sa mearga cu dvs. la clienti importanti. Exemplele pot continua.

Prin astfel de provocari  “creative”  puteti creste si competitia pozitiva (toti angajatii accepta competitia ca fiind ceva creativ, energic, menit sa detensioneze, relaxeze).

Va este teama ca veti realiza disensiuni intre angajatii dvs. daca adoptati astfel de masuri? Atunci trebuie sa va ganditi ca disensiuni mai mereu exista, conteaza insa cat de frecvente si cat de constructive sunt. Competitia pozitiva reduce semnificativ conflictul intre angajati (care poate aparea din cauza intereselor, invidiei, geloziei etc.) prin simplul fapt ca ii determina pe acestia sa participe in echipa la anumite activitati comune, facand loc oportunitatii de a se cunoaste reciproc – de aceea, acordand mai mult interes acestui aspect, ramane mai putin timp si mai putina concentrare pentru a-l intrece pe colegul sau pentri a-i demostra sefului ca sunt cel mai bun. Intr-adevar, uneori, un angajat trebuie sa demonstreze ca este cel mai bun. Totusi, cand vorbim despre omogenitate, lucru in echipa, indeplinirea obiectivelor indraznete, trebuie ca angajatii sa fie in competitie cu propriile lor limite si nu cu ale altora. Mereu este loc de mai bine.

Mihai Silviu Botezatu

Human Respect Solutions

Advertisements