Știi ce îți dorești de la primul tău job?

                                            Autor: Rebeca Lavinia Toader (participant activ în cadrul dezbaterilor de carieră organizate online de Myjob și HR Specialists)

                                            04 februarie 2011

Obiectivele sunt vise cu termene-limită. (Paul Hanna)

 Este oare important să îți clarifici așteptările pe care le ai de la primul tău loc de muncă? Dacă vrei să îți valorifici potențialul și să îți construiești o carieră pe măsura viselor tale, răspunsul este cu siguranță, da! Aceasta deoarece primul și cel mai important pas spre succes este să știi ce vrei.

Pe baza așteptărilor tale vizavi de primul loc de muncă îți stabilești obiectivele. A-ți clarifica așteptările te va ajuta să îți focalizezi energia spre a ajunge acolo unde îți dorești și de a prelua controlul asupra a ceea ce ți se întâmplă și a nu te lăsa purtat încoace și încolo de împrejurări.

Sursa foto: firstjob

La început de carieră, există anumite așteptări standard de care un tânăr ar trebui să țină cont: Să-și pună în valoare cunoștințele teoretice, să se familiarizeze cu conceptul de responsabilitate, să se obișnuiască cu efectuarea anumitor sarcini rutiniere, să se adapteze la anumite reguli care nu i-au fost recunoscute până acum, să învețe să se descurce singur. De asemenea, există acele așteptări specifice, care depind de domeniul în care s-a format respectiva persoană: Dezvoltarea abilităților de comunicare, de inginerie, de proiectare, de administrare IT – în funcție de profilul de activitate ales.

Un aspect demn de menționat este că fiind la început de carieră, este realist să nu ai pretenții salariale foarte mari. Foarte mari trebuie să fie dorința ta de a învăța și entuziasmul – nu uita că lipsa de experiență poate fi compensată de entuziasm! Vei obține salariul dorit în timp, în funcție de performanțele pe care le vei obține.

În contextul actual al pieței muncii, a-ți construi o carieră cere sacrificii. Chiar de la începutul carierei, putem vorbi de „sacrificiu acceptabil” – să accepți un job care nu corespunde neaparat așteptărilor tale, tu fiind pregătit pentru ceva mai bun. Sacrificiu este și să lucrezi ca voluntar o lună – două și după aceea să obții șansa unui interviu de angajare. Cu alte cuvinte – a face ceea ce nu îți place în totalitate pentru a ajunge să faci ceea ce îți place. Sacrificiu acceptabil este astfel un mod de a progresa atunci când nu reușești să găsești oportunitățile dorite.

Tu ce așteptări ai de la primul loc de muncă? Acordă-ți răgazul de a pune pe hârtie câteva dintre așteptările tale – scriindu-ți așteptările pe hârtie aduci în câmpul conștiinței lucrurile care reprezintă un interes pentru tine; atunci când le notezi, te convingi pe tine însuți că le poți atinge, ca un angajament. Este foarte posibil ca așteptările tale să fie nerealiste, în unele cazuri. Poate noi tinerii avem tendința de a dori rezultate imediate, de a renunța atunci când sarcinile ni se par prea rutiniere, de a fi nehotărâți în privința a ceea ce ne dorim.

Odată clarificate așteptările tale, profită de tinerețe, de acest timp special pentru a lua contact cu realitatea și a descoperi aspecte pragmatice din domeniul pe care l-ai ales prin intermediul voluntariatului, a joburilor part time, a internshipurilor. Toate acestea te vor ajuta să îți formezi așteptări realiste în ceea ce privește primul job, să îți dezvolți abilități specifice și să acumulezi experiența de care are atâta nevoie un începător, devenind mai încrezător!

Advertisements