Cuvantul Psyche inseamna suflet. Insa care este istoria acestui cuvant? Care este povestea lui Psyche?

Povestea incepe astfel si este disponibila prin intermediul cartii “Istoria Psihologiei Universale”  – Ion Manzat

Psyche n-a fost decat o tanara extrem de frumoasa, fapt ce i-a atras mania si gelozia Afroditei. Pentru a indeplini prevederile oracolului, parintii sai au parasit-o pe un munte, de unde, povesteste oracolul, avea sa o ia de sotie un monstru oripilant.”

Intr-adevar, ea a fost luata de vant si dusa intr-un palat. Aici, un necunoscut, care nu aparea decat noaptea, si-a facut-o sotie si, concomitent, stapana unor mari bogatii. Fericirea ei era mare, insa conditionata de a nu vedea niciodata chipul sotului. Curioasa, Psyche incalca legamantul si, intr-o noapte, aprinde un opait la lumina caruia vede, in locul monstrului banuit, un tanar nespus de frumos care dormea alaturi de ea. Zeul Eros – fiindca el era – s-a maniat crunt si a parasit-o. Disperata, Psyche pleaca in cautarea lui prin lume. In cele din urma ajunge la palatul Afroditei, unde este supusa la tot felul de munci si incercari umilitoare. Intr-o zi lui Eros i se face mila si o ia cu sine in lumea celesta, unde cu voia lui Zeus a facut-o nemuritoare.

Sufletul frumoasei Psyche, sufletul, in general, traieste si astazi in fiecare dintre noi si constituie obiectul psihologiei – (apud P. Petroman).”

Bibliografie: “Istoria Psihologiei Universale” – Ion Manzat. 2007, Univers Enciclopedic

Advertisements