Asociatia Acces pentru toti a participat in perioada 17-20 octombrie 2011 in cadrul conferintei internationale Bridges To Work desfasurata in Belgia, in orasul Antwerp, care a fost desemnat in 2011 drept Capitala Tinerilor Europeni. Evenimentul a fost organizat  de catre centrul de resurse Salto-Youth, care faciliteaza crearea de contacte prin sprijinul pe care il ofera pentru organizarea de traininguri sau evenimente internationale.

Obiectivul conferintei a fost de a oferi tinerilor perspective concrete privind oportunitatile pe care acestia le au in ceea ce priveste integrarea lor pe piata muncii.

Un numar de 25 de tineri someri din diferite tari europene precum Romania, Ungaria, Germania, Polonia, Franta sau Irlanda au participat la workshopuri si traininguri ce au avut ca obiective particulare dezbaterea situatiei pietei muncii din tara fiecarui participant, identificarea solutiilor necesare pentru dezvoltarea carierei profesionale a tinerilor cat si imbunatirea simtului antreprenorial pentru crearea unor afaceri corespunzatoare asteptarilor si abilitatilor tinerilor.

Astfel de obiective au fost indeplinite prin activitati de lucru in echipa, exercitii pentru imbunatatirea increderii in sine, participarea in cadrul unor jocuri de societate, traininguri dinamice, crearea unor scenete pentru a transmite un mesaj concret angajatorilor despre calitatile tinerilor cat si participarea la dezbateri alaturi de angajatori si reprezentanti din peste 10 tari ale agentiilor nationale pentru ocuparea fortei de munca.

Tinerii someri, cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani, au fost acompaniati de indrumatori (coach) din tara lor. Astfel s-a realizat un schimb de bune practici si metodologie de lucru bazat pe educatie nonformala, cu scopul de a imbunatati abilitatile personale si profesionale ale tinerilor someri. Totodata, in cadrul conferintei au participat ong-uri, angajatori, agentiile nationale pentru ocuparea fortei de munca, traineri, find astfel prezenti 152 de participanti.

De asemenea, in urma discutiilor si activitatilor din cadrul grupurilor de lucru, s-a identificat si o problema generala: Nu toti angajatorii stiu cu exactitate ce vor de la tineri deoarece se ghideaza dupa anumite preconceptii, precum: Tinerii nu sunt punctuali, nu au experienta, nu sunt suficient de implicati, nu vor ramane mult timp in companie, vor prea multi bani etc. Astfel, o concluzie deosebita a fost faptul ca angajatorii trebuie sa incerce sa priveasca in perspectiva atunci cand incearca sa angajezeze un tanar, ci nu pentru moment, deoarece tinerii reprezinta viitorul de maine. O data cu dezvoltarea acestora se dezvolta si societatea in care traim cu totii.

Printre rezultatele pozitive ale conferintei Bridges To Work, au iesit in evidenta solutiile concrete prin care tinerii se pot integra mai usor pe piata muncii: Participarea activa in internshipuri, curajul de a face propuneri angajatorilor, implicarea in initiativele pentru tineri in vederea obtinerii fondurilor pentru crearea propriei afaceri sau pur si simplu pentru a rezolva o problema locala din tara fiecarui participant.

Advertisements