Când te desparţi de ceea ce-ţi place

Există situaţii de viaţă care pot fi controlate în permanenţă şi pe care le abordăm cu uşurinţă prin intermediul cunoştinţelor, abilitǎţilor şi motivaţiilor noastre sociale. Ne respectăm principiile după care ne ghidăm în “aglomeraţia cotidiană ”, vizităm anumite locuri care ne conferă o relaxare fizică şi psihică deosebită, spunem poveşti, mergem la serviciu, facem cumpărături, ne salutăm colegii, le zâmbim vecinilor, ne îmbrăcăm aşa cum ne place sau cu ce avem la dispoziţie, ne deplasăm la şcoală, ne speriem de birocraţie ş.a.m.d.

Sursa: http://photo.net/photodb/photo?photo_id=7880053

Pe lângă toate aceste contexte sociale pe care le împărtăşim cu toţii există şi acele evenimente şi activităţi care ne diferenţiază , ce ne arată că fiecare dintre noi este o persoană unică , o personalitate desăvârşită care abia aşteaptă să cunoască cât mai mult posibil din minunăţiile, dramele, bucuriile, tristeţile şi mulţumirile acestei lumi. Personalitatea unui om poate să semene cu a altuia, dar niciodatǎ nu poate fi identică . Este bine sǎ fim diferiţi? Este bine să ne asemănăm? La şcoală am învăţat încă de mici că un stil de viaţă echilibrat este cel mai indicat mod în care putem trăi. Raportând această învăţătură la identitatea omului în general, putem afirma că există clipe când este esenţial ca oamenii sǎ fie diferiţi însǎ, pe de altǎ parte, îşi fac simţită prezenţa şi acele momente când este imperativ ca oamenii să fie uniţi, să gândeascǎ asemănător pentru a construi împreună un proiect, o clădire, o idee, o perspectivă. Astfel începem să observăm ceea ce ne place să facem cât şi ceea ce nu prea agreăm. Apoi ne ataşăm de aspectul, mirosul, valoarea şi utilitatea anumitor lucruri.

Loc plăcut → Familiarizarea cu respectivul loc → Acceptarea lui → Ataşament → Investiţie afectivă → Utilitate socială → Integrarea lui în propriul nostru sistem de valori → Integrarea locului în priorităţile sociale → Un factor indispensabil din viaţa noastră → beneficii sociale.

Sursa: http://gothdomina.blogspot.com/2010/06/gothic-play.html

Uneori găsim sau creăm ceea ce ne place. Fie că este vorba despre un loc de muncă, o situaţie, un stil de viaţă, un instrument util nouă etc. Însǎ ce se întâmplǎ când, dupǎ o vreme, suntem nevoiţi să ne despărţim de unul dintre lucrurile dragi nouă. Ce sentimente avem? Abandonarea este unul dintre acestea, pierderea acelui “ceva” de care am fost ataşaţi ne face să stăm pe gânduri, să avem ochii umezi, emoţiile să ne ghideze cele mai nebănuite reacţii comportamentale, iar concentrarea noastră să fie “setată” doar pe acel “ceva”.

Când ştim că trebuie să închidem pentru ultima oară uşa locului nostru drag, când suntem conştienţi că în curând vom face ultimii paşi ce ne făceau aşa de fericiţi când îi auzeam trecând, nestânjeniţi de nimeni şi de nimic, pe holul intim şi elegant, când nu mai putem opri desfăşurarea unei acţiuni, când atingem încă o dată, ca de sfârşit, delicat, stâlpul rece de la semaforul care ne dădea mereu bătăi de cap aşteptând minute în şir la el, atunci ne dǎm seama cǎ va începe un nou sezon, o nouǎ oportunitate, o nouǎ viaţă. Nu degeabă ne formăm social prin prisma experienţelor noastre. Acestea ne cizelează, ne formează stabilitatea sau, de ce nu, flexibilitatea socială. Atunci când nu mai mergem pe drumul obişnuit nouă asta nu înseamnă că nu o să mai parcurgem un alt drum şi mai bun, şi mai plǎcut. Uneori chiar din acest motiv trebuie să plecăm din anumite locuri, obligaţi sau nu, tocmai pentru că este stringent să purcedem spre o nouă direcţie care poate fi străbătută prin prisma “drumurilor trecute” întrucât acestea ne-au oferit experienţă.

Atunci când ne despărţim de ceea ce ne place poate aduce după sine şi momente mai mulţumitoare pentru noi decât cele de până atunci.

Sursa: http://idesiredevenstar.blogspot.com/2011/03/archives-chantal-kreviazuk-far-away.html

Orice eşec poate fi folosit pentru a atinge succesul. La fel cum orice succes ne poate face mai vulnerabili în a eşua. Atât eşecul cât şi succesul reprezintă instrumente ce pot fi utilizate pentru a crea o direcţie, pentru a construi un plan sau pentru a fructifica o acţiune.

Unde mai puteţi adresa comentarii în afară de acest blog? La adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements