Ce trebuie să ştim înainte de a ne înscrie la o facultate – variantă nouă (reeditată)

Pentru elevii claselor a XII-a urmează peste câteva luni de zile (în perioada iunie-iulie 2011) susţinerea bacalaureatului. Acesta pentru anumiţi elevi este considerat o mare sursă de anxietate. Lipsa de pregătire, emotivitatea crescută sau importanţa evenimentului asupra vieţii reprezintă factori care favorizează apariţia stării de nelinişte.

Totuşi, concentrându-se prea mult pe bacalaureat unii dintre elevi nu îşi pun câteva întrebări esenţiale: Ce voi face după bac? Ok, îl trec, şi apoi? Mă înscriu la facultatea aceea despre care tot aud pe la televizor? Oare să-mi ascult prietenii sau părinţii şi să mă duc la universitatea X? Asemenea întrebări există şi necesită răspunsuri clare.

Sursa foto: http://www.corbisimages.com/Enlargement/737-O-075-AC8329.html

Este cunoscut faptul că în România un număr îngrijorător de viitori absolvenţi ai bacalaureatului nu ştiu exact spre ce facultate vor să se îndrepte sau, dacă ştiu, nu prea se interesează despre ce pot face după absolvirea studiilor superioare. Consideră mai important faptul că “vor intra la o facultate”. Ilustrativ în acest sens – conform studiului pe care l-a oferit publicităţii Consiliul Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (CNCFPA) – este procentul de 40% al absolvenţilor (din ultimii cinci ani de zile) de istorie, administraţie publică sau relaţii internaţionale care şi-au găsit de lucru în domenii total diferite specializării lor. Acest lucru pune sub semnul întrebării necesitatea studiilor pe care le-au efectuat şi timpul alocat acestora.

Un mesaj direct către elevi: Chiar dacă v-aţi hotărât cu doi ani de zile înainte să susţineţi bacalaureatul la ce facultate vreţi să ajungeţi, fie că v-aţi decis după ce l-aţi susţinut, trebuie să vă informaţi despre ce implicaţii financiare necesită anii de studiu, ce meserie puteţi urma dacă absolviţi respectiva facultate. De asemenea trebuie să aflaţi dacă după anii de studiu se vor face şi alte cursuri profesionale. La fel de importantă este întrebarea: Mi-ar fi de folos această facultate?

Spre exemplu facultatea de psihologie implică costuri financiare destul de ridicate pentru un student indiferent de cât de sărac sau bogat este. Pentru că în funcţie de profil (Psihoterapie, Psihologia Muncii, Consiliere etc.) există şi cursuri de formare profesională după absolvire care costă bani buni. Pe de altă parte taxele pe workshopuri sau conferinţe internaţionale pentru obţinerea anumitor credite nu sunt deloc ieftine. Un workshop poate avea preţuri de 200 de lei, 700 de lei ş.a.m.d. Mai mult decât atât, trebuie luată în considerare plata psihologului care vă supervizează în momentul când alegeţi să profesaţi pe un anumit profil, taxele pentru acte şi pentru interviuri la Colegiul Psihologilor etc.

Lăsând la o parte aspectele financiare discuţia poate fi îndreptată către dorinţa de a învăţa o anumită profesie. Bineînţeles că dacă urmaţi cursurile unei facultăţi care corespunde cerinţelor voastre intelectuale şi intereselor sociale pe care le apreciaţi atunci drumul profesional începe să fie construit în siguranţă. Dar dacă aveţi dubii sau vă ghidaţi doar după opiniile amicilor este necesară o informare mai consistentă asupra a ceea ce doriţi din perspectivă profesională.

Sursa foto: http://www.familyanatomy.com/2009/07/08/depression-leads-to-college-dropout-and-lower-achievement/

Indiferent ce domeniu de studiu alegeţi, informaţi-vă! Nu vă duceţi la facultate doar în ziua când vă înscrieţi. Obţineţi detalii încă din timpul liceului. Un drum sau un telefon nu vă ocupă prea mult timp. Vorbiţi cu secretarele, profesorii, studenţii etc.

Nu contează că vreţi psihologie, matematică, muzică, biologie, drept etc. Indiferent de domeniu informarea este necesară. Va fi mult mai uşor apoi dacă veţi şti ce trebuie să faceţi în anii de studiu, câţi bani vă costă, cât timp etc. Nu vă duceţi la facultate ghidaţi după expresia nocivă: “Mă duc şi eu ca să am diplomă”. Acest lucru se poate dovedi a fi insuficient în nenumărate contexte profesionale.

Sursa foto: http://www.nickthrolson.com/sad-down-about-your-life-dont-be/

Folosiţi toate sursele de informare pe care le aveţi. Este viitorul vostru profesional în joc.

 

Unde mai puteţi adresa comentarii în afară de acest blog? La adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements