Salariul minim în România de 670 lei

Guvernul României a căzut de acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) în privinţa salariului minim pe economie în statul român. Astfel, o majorare în acest sens se poate face până la suma de 670 de lei, informează Mediafax.

Calculul privind majorarea salariul minim s-a făcut ţinând cont de rata inflaţiei din ultimii doi ani de zile.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a menţionat că în prezent aproximativ 71.000 de bugetari au salariul minim.

Gheorghe Gherghina a mai declarat că în eventualitatea în care patronatele şi sindicatele, spre exemplu, ajung la un acord pentru ca retribuţia minimă să fie de 750 lei la nivelul contractului colectiv naţional, aceast preţ nu va fi pus în practică şi pentru bugetari.

Primul ministru al României, Emil Boc, a specificat acum o săptămână că salariul minim o să crească la un stadiu ce va fi hotărât în urma discuţiilor cu sindicatele şi, pe lângă asta, prin intermediul legii salarizare unitare o să fie redobândită pe parcursul anului viitor o parte dintre pierderile salariale suferite în acest an, 2010, dar numai în raport cu posibilităţile bugetare existente.

Jeffrey Franksşeful misiunii FMI în România a specificat tot săptămâna trecută că hotărârea referitoare la stabilirea nivelului salariului minim o să fie luată după discuţiile purtate de Guvernul României cu sindicatele, patronatele cât şi cu partenerii sociali.

 

Unde mai puteţi adresa comentarii în afară de acest blog? La adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements