Modificarea principiilor de clasificare a companiilor mijlocii şi mari

Companiile mijlocii şi mari nu vor mai fi ierarhizate în funcţie de cifra de afaceri, ci prin intermediul obligaţiilor bugetare datorate, volumului activelor imobilizate, cheltuielilor de personal cât şi veniturilor din exploatare, conform spuselor lui Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), informează Mediafax.

Preşedintele ANAF a menţionat că numărul companiilor care vor intra în regimul de schimbări specificat va creşte de la 21.000 până la aproximativ 27.000. În această situaţie, contribuabilii vor asigura în jur de 85% în ceea ce priveşte veniturile bugetare, în comparaţie cu procentul de circa 65% care este în prezent.

Companiile mijlocii, în situaţia actuală, sunt cele care înregistrează o cifră de afaceri cuprinsă între 6,7 milioane de lei până la 70 milioane de lei. Pe de altă parte, societăţile cu o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de lei intră în categoria companiilor mari.

Mass-media a dezvăluit în august 2010 cum o firmă din România – American European Marketing & Enterprises (AEM & E), care nu avea niciun angajat, a raportat pentrul anul 2009 afaceri de 15,47 miliarde de lei la un profit tot de 15,47 miliarde de lei. Calculele arată că această sumă reprezintă 3,14% din produsul intern brut (PIB) realizat în 2009, informează Mediafax.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a menţionat că rezultatele economice şi implicit financiare ale firmei AEM & M nu au fost cuprinse în PIB nici în 2009 şi nici în acest an, 2010. Aceste rezultate au apărut în urma investigaţiilor efectuate de INS. Argumentul pentru situaţia prezentată este că firma menţionată nu a figurat şi nici în prezent nu se află în baza de sondaj a operatorilor economici activi folosită de INS în privinţă calculului indicatorilor macro-economici.

De reamintit că ANAF renunţând la cifra de afaceri ca modalitate de clasificare/ierarhizare a companiilor mijlocii şi mari, face loc în acest sens criteriilor legate de volumul obligaţiilor bugetare datorate, veniturile din exploatare, cheltuielile cu personalul şi volumul activelor imobilizate.

 

Unde mai puteţi adresa comentarii în afară de acest blog? La adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements