Lumea cărţilor

Poţi descoperi peisaje prin care ai posibilitatea să observi o altfel de lume, cu trăsături asemănătoare aceleia în care trăieşti, dar şi cu deosebiri profunde care au rolul de a-ţi reaminti că eşti deocamdata într-un spaţiu mai mult închipuit decât unul obiectiv determinat şi concret.

Te laşi purtat de creativitate şi judecată în momentul când scrutezi fiecare rând, paragraf sau pagină şi oricât ai încerca – în cazul în care îţi propui acest lucru – să fii obiectiv în a interpreta evenimentele descrise, latura ta subiectivă va fi cea care predomină şi astfel vei avea şansa să-ţi creezi propria ta interpretare, neinfluenţată de nimeni. Totuşi, nu ai cum să fii subiectiv dacă nu analizezi şi din perspectivă generală anumite aspecte (ce ar spune alţii despre acest lucru, la ce s-ar gândi majoritatea persoanelor dacă ar fi puse într-o astfel de situaţie etc.)

Bineînţeles, prin experienţă vei putea să faci şi analize pur obiective, tot ce trebuie să faci este să exersezi şi să ai răbdare.

Cu fiecare poveste în parte te simţi că explorezi cu un totul alt tărâm iar, uneori, ai impresia că anumite fenomene le-ai mai întâlnit şi în alte meleaguri, tot aşa, dincolo de lumea reală dar cu profunde asemănări cu aceasta din urmă.

Situaţiile amuzante, cele limită, cele de dragoste, răzbunare şi aventură cât şi altele fac parte din viaţa ta în momentul când începi să interacţionezi cu spaţiul literar… Da… Ai spus-o… Cu spaţiul literar.

Spaţiul literar conţine tot ceea ce vezi şi ce nu vezi în existenţa concretă a omului. Uneori vei sezisa că situaţiile din viaţa reală sunt descrise perfect în literatură, atât în privinţa aspectului plăcut al vieţii omului cât şi acela mai puţin dorit sau, aşa cum se spune în zilele acestea, negativ. Bineînţeles, nici farmecul ambiguităţii sau fenomenelor fade nu va lipsi atunci când este cazul să se întâmple aşa ceva.

Vei avea un favorit, un personaj pe care să-l îndrăgeşti, un context care să-ţi surâdă, o poveste care să te impresioneze şi un final care să-ţi facă inima să trepideze aşa cum, pe de altă parte, vei întâlni şi personaje pe care le vei antipatiza sau asupra cărora nu vei simţi vreun sentiment anume.

Dar mai este şi povestea acelor specii informative. Care au rolul să-ţi prezinte istoria, noutăţile şi fenomenele ce îţi influenţează viaţa de zi cu zi.

Ahh… Iar poezia, aceasta te cuprinde cu braţele ei lirice, cu versurile ei artistice şi expresive care îţi mângăie afectivitatea şi, poate, într-o anumită măsură şi raţionalitatea.

Citeşti un vers, te arunci într-un altul, îl interpretezi pe cel din urmă în timp ce pe chip îţi apare o grimasă pe care ai aşezat-o astfel pentru a oficializa ritualul tău de “intrare în povestea poeziei”.

O poveste prin rânduri, o situaţie reală printre pagini şi un somn profund între capitole.

Capitolele le consideri ca fiind asemenea vârstei tale. În acest sens, cartea se naşte cu primul capitol, devine conştientă de sine cu cel de-al doilea, şi tot aşa până va îmbătrâni prin intermediul capitolelor ei de final.

Ar mai fi multe de spus despre “Lumea cărţilor”. Uşor, uşor, vei găsi tot ceea ce are această lume de oferit. Doar este lângă tine, acolo în raft. Desigur, a mai pierdut din tinereţe de-a lungul anilor, dar cine nu are de pierdut în privinţa unui asemena fenomen aparent firesc? Iar raftul… Nu trebuie să fie neapărat lângă tine, fizic, ci să fie cu tine! Astfel îl vei putea găsi dacă îl vei căuta poate într-o bibliotecă a şcolii spre exemplu.

Citeşti aceste rânduri şi, poate, o mică porţie din “Lumea” descrisă până acum ţi va închide momentan. Dar de îndată ce vei citi alte rânduri în alte contexte, ţi se va redeschide.

Încă o mică precizare. Dacă eşti în căutarea unui raft, poate îl vei găsi la libraria şi editura: www.devadata.ro (găseşti cărţi din diverse domenii).

Lectură plăcută!

Comentariile le puteţi adresa pe acest blog sau pe adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements