De ce ar trebui tinerii să fie interesaţi de politică?

Cei care spun că nu sunt interesaţi de politică sunt asemeni unui om care se îneacă susţinând că nu este interesat de apă.” (Politicieni de succes – ghid de formare. British Council).

Citatul de mai sus ne demonstrează că indiferent dacă omul din societate este atras de politică sau nu, aceasta îi influenţează viaţa în orice moment.

În prezent este ştiut faptul că televizoarele ne bombardează privirile cu tot felul de artişti din domeniul muzical, actoricesc etc. În ceea ce priveşte muzica, sunt prezente foarte multe melodii care tratează tema dragostei, iubirii neîmplinite sau pierdute, faptul că trebuie să trăieşti clipa că dacă nu faci astfel viaţa trece pe lângă tine fără niciun rost etc.

Nu trebuie înţeles acum că nu este de dorit să ascultăm muzică… Este foarte bine. Orice gen de muzică pentru orice fel de persoană. Totuşi, majoritatea tinerilor din ziua de astăzi vor să fie trendy (să fie emo, să devină dependenţi de dragoste aşa cum văd în clipurile video de la televizor, sa fumeze pentru că e cool, să fie lazy (plictisiţi) pentru ca să pară detaşaţi ş.a.m.d.).

De menţionat că acest articol nu este unul care pune etichete pe anumite categorii de persoane, ci doar prezintă o realitate. În niciun caz nu se doreşte ironizarea persoanelor emo sau acelora care idolatrizează artiştii muzicii pop, house şi tot aşa. Într-un fel, obiectivul este de a conştientiza sau de a face înţeles un fenomen tot mai prezent în societate care, conform statisticilor şi observaţiilor sociale, conduce către lipsa de interes a tinerilor faţă de una dintre principalele contexte sociale care le afectează viaţa, şi anume politica. Şi ce dacă este afectată viaţa tinerilor? Ar putea întreba cineva… Iar răspunsul ar fi: În situaţia în care tinerii participă la proteste sociale, înjură politicienii sau structurile politice şi menţionează că România nu le oferă nimic în condiţiile în care ei nu au habar care a fost motivul din spatele realităţii sociale care i-a îndemnat la astfel de acţiuni mai puţin nobile, atunci da… Viaţa tinerilor este afectată prin faptul că ei protestează pentru că nu sunt mulţumiţi, dar nu înţeleg de ce sunt aşa de nemulţumiţi. Iar aici intervine interesul faţă de politică care le arată tinerilor de ce sunt supăraţi pe guvern sau de ce ar trebui să fie mândri de el. Interesul faţă de politică are posibilitatea de a alunga sentimentul conform căruia omul doreşte să aducă afronturi şi acuzaţii nefondate anumitor categorii sociale deoarece observă că o mulţime s-a adunat să injure şi e la modă să fie şi el prezent acolo, să simtă extazul glasurilor care dojenesc strident la urechile întregii societăţi.

Tinerii mai trebuie să înţeleagă un lucru. Nu ne putem plânge o viaţă întreagă. Ne doare ceva, atunci trebuie să ne tratăm, trebuie să aflăm cum putem vindeca durerea şi să putem transmitem şi generaţiilor viitoare modalitatea prin care ne-am vindecat.

Da, este uşor să ne ascundem în spatele căştilor de la mp3 ascultând muzică pop, da, este magic să ne relaxăm la un suc cu prietenii discutând despre cât de naşpa e România şi despre ţările în care am dori să emigrăm.

Oare ştie cineva că mulţi dintre cei care susţin că e naşpa în România, habar nu au de fapt cam cât de naşpa e sau care sunt motivele pentru care este aşa de nasol.

Nu trebuie uitat că un om informat este un om pregătit. Dacă nu cunoaştem motivele pentru care suntem nemulţumiţi de anumite chestiuni, atunci cum am putea să le rezolvăm? Este ca la matematică: Cum poţi rezolva o problemă dacă nu ai datele acesteia?

Subiectul articolului este “De ce tinerii ar trebuie să se intereseze de politică”? Astfel, interesul faţă de politică poate fi asigurat prin a urmări ştirile de la posturi de televiziune de încredere, cum ar fi B1 TV. O altă modalitate ar fi aceea a consultării diverselor ziare, emisiunilor ce abordează subiecte social-politice cum ar Naşul tot de pe B1 TV etc.

Bineînţeles, nu este un pas uriaş de la a ne interesa de politică şi a ne şi implica într-aceasta. Astfel, poate unii dintre noi vor face practică în diverse partide politice, poate unii chiar vor deveni membrii sau îşi vor crea propriul partid dacă au o asemenea posibilitate. Dar, înainte de a gândi prea general, trebuie prezentată o situaţie particulară. În acest sens, când mai suntem la o petrecere, la un suc cu prietenii, la o conferinţă pe la facultate, în pauză pe la şcoală, acasă cu familia ş.a.m.d., ar fi indicat să nu mai afirmăm mereu “toţi politicienii sunt proşti, furăcioşi şi că nu se poate face nimic, asta e!”. Într-adevăr, unele dintre astfel de aserţiuni sunt adevărate, poate chiar majoritatea dintre ele. Însă în loc să jignim poate putem iniţia discuţii în genul: “Băi frăţiorul meu, măi fată, prietenii mei, dragii mei amici, mamă, tată, frate etc., cum putem să ne informăm şi noi despre ceea ce înseamnă guvern, parlament şi tot aşa, sau hai să ne gândim ce putem face pentru a contribui la starea nocivă în care se afla România. Uitaţi, ăştia ne taie din salariu, dar, totuşi, ce alte avantaje sociale avem? Cum putem câştiga mai mulţi bani? Auziţi, vreau şi eu să mă apuc să fac un proiect european, mă poate ajuta cumva guvernul sau diverse ong-uri?”

Tinerii ar trebui să se intereseze de politică. Viaţa lor este influenţată permanent de aceasta. Fie că vorbim despre o lege nouă, despre abolirea alteia, despre introducerea de taxe, despre aspecte morale, despre avantaje sau despre oricare alt aspect social.

 

Comentariile le puteţi adresa pe acest blog sau pe adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements