Împrăştierea negativă a teoriei “toţi politicenii provin din Partidul Comunist România”

Diversitate. La acest cuvânt ne gândim când observăm că în România, precum şi în alte ţări, există mai multe partide politice care susţin că au anumite obiective în privinţa construirii unui spaţiu social mulţumitor pentru populaţie, unde să trăim o viaţă dacă nu plină de bucurie, măcar acceptabilă, care să ne facă să mai zâmbim din când în când sau care să trezească în noi sentimente de afecţiune, de bunăstare şi optimism.

În prezent, în 2010, nu putem spune că suntem mulţumiţi de ceea ce se petrece în spaţiul social în care ne trăim vieţile. Avem, bineînţeles, unele drepturi – putem să ne cumpărăm cam ce dorim dacă avem bani, putem să ne plimbăm prin parcuri, alegem să ascultăm muzică în genuri diverse, facem sport etc. –  dar acestea sunt drepturi pentru care mulţi dintre noi muncesc de sar apele de pe ei, pentru ca, ulterior, să se ivească situaţia în care să le ofere “drepturile” menţionate mai sus copiilor lor, altor rude etc.

În mod normal, un stat democrat asigură ca drepturile descrise mai sus, mai puţin poate cel legat de “poţi să-ţi cumperi tot ce-ţi doreşti”, să fie asigurate unei majorităţi de persoane destul de semnificativă. Desigur, ideal ar fi ca toţi oamenii să beneficieze de situaţii normale de trai, dar termenul “ideal” s-a folosit şi în comunism, iar rezultatele se văd astăzi…

Da, este adevărat, nu ne putem baza foarte mult pe sistemul politic actual. Da, este real că unii politicieni nu-şi fac treaba cum trebuie, dar când spunem mereu: “Totuşi sperăm să mai fie un om capabil în societatea asta…” sau “Trebuie să avem un lider puternic, experimentat, inteligent, frumos şi cu moţ”, atunci nu intervine întrebarea: Păi dacă noi tot îl aşteptăm pe Harap Alb fără să ştim sigur dacă el va veni sau nu, atunci de ce ne mai plângem? Spre exemplu, oameni inteligenţi, interesaţi de soarta României, precum Radu Moraru, Oreste, Grigore Cartianu, tânărul Theodor Paleologu (activează ca politician dar ar putea să-şi facă o echipă cu care să lucreze mai susţinut), Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Robert Turcescu ş.a.m.d., de ce nu se implică în politică? Dacă lumea vrea noutate, de ce să nu apară un partid nou care să fie alcătuit din persoane precum cele ce tocmai au fost menţionate? Da… Putem să ne gândim că nu se implică din cauza faptului că este posibil să nu aibă suficienţi bani sau că iubesc foarte mult meseria pe care o prestează şi vor să se ocupe doar de ea, dar tot ei spun că normalitatea, în situaţia României, poate fi oferită prin muncă, prin anumite sacrificii sau eforturi imense, prin idei bune, prin soluţii concrete etc. Astfel de oameni au acele idei clare, sau cel puţin întrezăresc anumite soluţii cât de cât optime.

Iar acum ajungem la teoria ce se tot împrăştie şi care se prezintă astfel: Vechii oameni din cadrul Partidului Comunist Român (PCR) sunt răspândiţi peste tot în diversele partide din România, fie că vorbim de PSD, PNL, PDL, PRM etc., comuniştii din trecut sunt activi în prezent în structura politică. Şi se deduce din această teorie că PCR doar s-a dizolvat şi nu a fost înlăturat decât în aparenţă.

Realitatea ne arată că există politicieni care vin din PCR, şi sunt mulţi, într-adevăr. Poate peste 70%, iar în celelalte 30 de procente se pot afla rudele acelora care se află în procentajul de 70%.

De acord până aici cu teoria. Însă aceasta tinde să-i condamne pe toţi politicienii. Fie că vorbim de moderatori de televiziune, fie că discutăm despre jurnalişti, consilieri etc., mereu dintr-aceste părţi vin idei conform cărora: “A fost în PCR? E comunist, nepriceputi, furăcios!” sau “Tatăl lui a fost în PCR? Păi şi el e la fel ca tatăl său! Un corupt”

Această teorie se împrăştie negativ deoarece nu toţi politicienii care se află în prezent în politică şi care provin din PCR înseamnă că sunt corupţi. Desigur, există şi astfel de oameni, doar ştim că nu ducem lipsă! Dar sunt câţiva care chiar doresc să facă treabă!

Emil Boc spre exemplu nu este corupt, făţarnic, nepriceput etc. Este un politician bun, care încearcă să găsească anumite soluţii cu referire la problemele României. Poate nu le-a găsit pe cele mai bune, dar nici nu este lăsat să le găsească. Este apostrofat, luat la mişto, ironizat şi, pe lângă asta, mai vine şi Ponta de la PSD ca să spună că nimic din ce face Boc nu e bine… Păi de ce nu spui tu, domule Ponta, ce soluţii există? Vino şi cu argumente atunci când faci o afirmaţie sau chiar o acuzaţie.

Exemple de politicieni iscusiţi mai există: Daniel Funeriu (ministrul educaţiei),  Mircea Miclea etc.

Da, este corect să afirmăm că există oameni corupţi în politică, oameni parşivi. Dar nu înseamnă că toţi sunt aşa. E drept, cei care sunt cât de cât buni nu sunt susţinuţi de ceilalţi nesimţiţi incapabili, şi din nou avem problema că politicienii nu se descurcă deoarece nu îşi lasă orgoliile acasă pentru a lucra ca o echipă.

În concluzie, în comunism exista doar PCR. Cărui alt partid puteai să te alături? Unii dintre oameni poate chiar au fost forţaţi să fie membrii de partid, alţii care voiau să-şi facă o carieră în politică erau nevoiţi să aleagă PCR… Altceva nu era! Chiar dacă aveau intenţii bune tinerii care voiau să aibă o carieră politică erau “educaţi” de PCR să îi  adopte principiile. Nu trebuie considerat acum că exista un număr mare de politicieni care doreau să facă politică curată şi corectă, dar erau câţiva! Cei care s-au opus regimului comunist au trecut prin experienţe de care nici măcar nu vrem să ne amintim (torturi, privaţiuni, exilări).

Soluţie: Să nu mai sperăm la apariţia oamenilor providenţiali, haideţi să începem căutările căci trebuie să-i găsim noi pe ei şi, mai mult decât atât, poate chiar noi suntem oamenii providenţiali, cei interesaţi de cum funcţionează ţara în care trăim. Grupul unit, mulţimea unită, reprezintă “omul providenţial” de care avem nevoie.

Voi pe cine aţi alege să ne reprezinte la nivel politic?

Ne putem face auziţi!

Puteţi să vă scrieţi părerile pe blog sau, dacă doriţi confidenţialitate, pe adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements