Studenţii, angajaţii parlamentului şi guvernului

Se va prezenta în primul rând o expunere referitoare la starea de fapt actuala din perspectivă socio-politică, apoi se va trece propriu-zis la subiectul ce face titlul acestui articol, iar în final îşi vor face apariţia câteva definiţii utile.

Ni se prezintă zilnic prin diferite surse de informare (televizor, internet etc.) cum cetaţenii sunt total nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă la nivelul conducerii statului Român.

Guvernul nu este pe placul multora dintre oameni, moţiunile de cenzură privind anumite norme legislative sau legi propriu-zis parcă ar fi la modă, politicienii în loc să fie uniţi şi să construiască împreună un plan stabil, real şi promiţător pentru viitorul patriei, se ceartă şi se întrec în orgolii, iar în aceste condiţii mai există şi dubii cu privire la salariile pe care unii dintre politicieni le au prin parlamente, partide, guvern ş.a.m.d.

Pentru actuala criza economică, prin care, din nefericire, trece şi ţara noastră, se tot propun planuri de refacere financiară a principalelor insituţii economice care influenţează viaţa socială a majorităţii cetăţenilor. Desigur, este cunoscut planul cu reducerile salariale ale bugetarilor, micşorările remuneraţiei în ceea ce priveşte sistemul de pensii şi alte metode mai mult sau mai puţin asemănătoare.

Un lucru important de evidenţiat este că, mediul economic privat nu trebuie neglijat de către guvernanţi deoarece acesta contribuie semnificativ cu taxe şi impozite la stat. Nu spun că această neglijenţă este prezentă la ora actuală, însă unele dintre comportamentele pe care le afişează membrii opoziţiei denotă crearea de conflicte şi neînţelegeri între politicienti la nivel de strategie a aplicării anumitor planuri pe care le are în vedere guvernul, iar prin neînţelegere se ajunge la dizarmonie, lipsa eficienţei de lucru cât şi la tărăgănarea implementării unor măsuri sigure pentru populaţie.

Prezentul guvern al României nu pare a fi unul incompetent, aşa cum este descris de partide precum PSD sau PNL. Dacă nu este incompetent asta nu înseamnă automat că nu are anumite defecte, însă trebuie specificat că la nivelul specializării în anumite domenii sociale, cum ar fi agricultara, educaţia etc., avem oameni capabili, atestaţi, oameni ce ne reprezinta la nivelul ministerului şi fac o treabă bună până acum.

Într-adevăr, acest articol promovează încrederea pe care ar trebui să o aibă cel puţin toţi politicienii în ceea ce priveşte politica pe care o aplică guvernul.

Până în prezent, acest organ de stat care exercită puterea executivă a tot fost înjurat şi catalogat ca fiind unul “bun de nimic”.

Unul dintre cele două scopuri ale acestui articol este de a lua apărarea guvernului.

România are nevoie de stabilitate, de coerenţă politică şi de soluţii potrivite care să fie implementate cât mai curând şi să aibă rezultate pozitive în ceea ce priveşte relansarea economică a ţării. Mai mult decât atât, mai sunt prezente şi alte obiective la nivel politic care ţin de cultură, educaţie, agricultură şi siguranţă naţională care nu trebuie lăsate la o parte. Dacă cetăţenii au votat pentru o anumită conducere, atunci acea conducere să rămână ! Dacă partidele politice ce alcătuiesc opoziţia, şi care atacă legislativ cât şi prin insulte guvernul României deoarece consideră că acesta din urmă nu are nicio şansă de a readuce poporul pe drumuri fericite, atunci de ce nu prezintă aceste partide soluţii concrete, soluţii care să fie evident mai bune decât cele promovate de guvern? De ce tot timpul opoziţia doar înjură şi atacă pe cale legislativă guvernul? De ce nu există unitate? Daca se face o scurtă analiză politic-socială se poate observa relativ clar că singurul partid tânăr, cu unii membrii respectabili şi democraţi, este cel al PDL. Celelalte partide mai cunoscute, PSD şi PNL şi, desigur, PRM, au un istoric politic dubios, surprins foarte bine în ipostazele comunismului. Pe lângă asta, unii dintre actualii membrii ce fac parte din cele trei partidele menţionate mai sus au un trecut “comunist” distinct, dacă se poate folosi o astfel de expresie. Dacă se tot vorbeşte de trădare, atunci de ce să nu apelăm la faptul că unii dintre trădători fac parte din opoziţia politică actuală. Pe lângă acest lucru, triada menţionată mai sus instigă şi la violenţă.

Dacă starea de fapt se prezintă astfel, atunci trebui totuşi să fie exprimat şi acceptat dreptul la o comuniune politică bazată pe respect, încredere şi orientare către viitorul social al României.

De acord, unii politicieni au un trecut mai puţin dezirabil, alţii sunt “zmei albi”, însă trebuie observată necesitatea ca toţi politicienii să fie pe acelaşi palier strategic când vine vorba despre binele populaţiei. Măsurile guvernului pentru salvarea situaţiei sociale mai puţin avantajoase din prezent poate nu sunt cele mai bune, dar, să recunoaştem, nu sunt nici unele fără de speranţă, inacceptabile. Haideţi să fim oleacă alături de guvern.

Iar acum, după prezentarea stării de fapt, urmează şi o expunere referitoare la o soluţie destul de realistă cu privire la implicarea tinerilor în politică. Soluţia sună cam aşa:

Dacă tot nu se ştie exact cam cum stă treaba cu salariile politicienilor, dacă tot observăm că mai există şi câteva demisii ale unora dintre ei, poate alţii sunt pretenţioşi că au salariile cât de cât mici, atunci să vină în locul unora dintre polticieni, tinerii. Tinerii să fie angajaţi în parlament, în diferite partide sau poate chiar la guvern.

De ce această soluţie? Pentru că tinerii studenţi sau absolvenţi de ştiinţe politice, de relaţii publice, de comunicare, de sociologie etc., pot să lucreze în politică întrucât au studii superioare şi sunt calificaţi pentru a lucra în instituţii. Mai mult decât atât, tinerii ar putea avea un salariu decent, un salariu destul de avantajos şi nu ar fi pretenţioşi aşa cum se spune că ar fi unii dintre politiceni.

Ar mai fi ceva, tot există plângeri şi nemulţumiri conform cărora studenţii sau chiar liceeni nu mai au o inteligenţă şi o pregătire bună, aşa cum, alteori, în alte vremuri, existau aceste calităţi în rândul lor. Însă dacă luăm în calcul principalele deziderate din prezent conform cărora prin lucrul practic se dezvoltă abilităţile necesare unui individ, atunci un student, un masterand sau un absolvent poate învăţa practic lucrând la minister şi astfel, poate, dacă ne ghidăm după concluzia celor care promovează practica, acele calităţi, şi anume inteligenţa cât şi o bună pregătire, nu vor mai fi doar idei neconcretizate, ci vor fi prezente în latura profesională pe care o etalează “tânărul lucrător de stat”.

Această idee a fost prezentată şi în cadrul emisiunii “Naşul” de pe postul de televiziune B1, într-o seară în care era invitat chiar ministrul educaţiei, Daniel Funeriu. Moderatul emisiunii este Radu Moraru.

Din acest context a venit şi inspiraţia creării prezentului articol.

Această soluţie nu poate fi una bună având în vedere criza economică? Dacă politicienii, profesorii de renume, specialiştii etc., care, uneori, chiar nu prea se implică şi nici nu le este solicitată “vasta experienţă de lucru” în domeniile în care activează, atunci nu este o soluţie implementabilă implicarea studenţilor, masteranzilor şi absolvenţilor în şcoli, politică şi alte domenii unde există tot felul de incertitudini, conflicte şi contexte pe atât de dubiose pe atât de necunoscute de majoritatea cetăţenilor români?  Fără doar şi poate că cel puţin se poate încerca analiza unei astfel de soluţii, pentru ca, mai apoi, dacă se ajunge la anumite concluzii acceptate social, să fie promovată pentru un proiect pilot. Iar dacă lucrurile merg în sensul pozitiv, atunci ar merita înlocuirea anumitor aşa “zişi” specialişti cu studenţia de la noi din ţară.

Vrem ca liceenii, ca studenţii, ca cetăţenii, ca tinerii cu vârste între 20 şi 40 de ani să nu mai plece din România, dorim ca aceştia să lucreze pentru patria lor, atunci să acţionăm pentru a le crea condiţii sociale acceptabile.

Atât societatea civilă cât şi principale organizaţii conexe ale acesteia formate din ong-uri, fundaţii, grupuri sociale ş.a.m.d., pot să se implice prin scrisori, proiecte, articole prin bloguri, presă etc. la nivel socio-politic.

Suntem o societate democratică şi trebuie să ne comportăm ca atare.

Toţi oamenii  – politicienii, cetăţenii, artiştii etc. trebuie să se implice activ în societate dacă se doreşte crearea unui stat modern, performant, util şi nepărtinitor.

Pentru cei care poate nu ştiu, trebuie făcute două precizări:

–         Guvernul reprezintă un organ de stat care exercită puterea executivă. Vom găsi în acest organ şi-un consiliu de miniştri. Guvernul reprezintă partea centrală a  administraţiei de stat.

–         Parlamentul este tot un organ ce aparţine statului, însă este unul compus din una sau două camere (De obicei, camera debutaţilor şi senatul) şi este constituit, alcătuit din reprezentaţi ce aparţin diferitor partide politice (cum ar fi la noi, PSD, PNL, PRM, PDL etc.). Parlamentul este ales prin votul cetăţenilor.

Pentru păreri, idei, soluţii etc., puteţi să lăsaţi comentariile dvs. pe acest blog sau pe adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements