Cum să ne interesăm şi să aplicăm pentru locuri de muncă

Chiar dacă ai un loc de muncă, chiar dacă nu sau, poate, ai avut altele, îţi este folositor să ştii despre cum poţi afla mai multe despre eventualele locuri de muncă care te interesează şi la care poţi să aspiri. Se vorbeşte în prezent despre actuala criză economică care a influenţat într-un mod mai puţin dorit, printre alte ţări, şi România. Acest lucru a condus la disponibilizări din sectorul muncii destul de numeroase, iar şomerii nici ei nu sunt puţini.

Ce se poate face în această situaţie ? Cum se pot găsi locuri de muncă? Unde trebuie aplicat? Unde trebuie să ne interesăm? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care se pun, cel puţin la nivel naţional. Am să încerc să răspund la aceste întrebări prin soluţii concrete. Experienţa de muncă şi de educaţie non-formală pe care am acumulat-o în mai bine de doi ani de zile mi-a facilitat drumul către cunoaşterea anumitor soluţii cu privire la domeniul angajării în diverse sectoare de activitate. De aceea am să încerc să le prezint întrucât le consider benefice nu doar pentru actuala perioadă de criză economică din ţară ci, pentru că, sunt aplicabile în mod general atunci când se doreşte căutarea unui loc de muncă.

Este posibil să fii în căutarea unui prim loc de mună, să nu mai fi avut experienţă în trecut sau, pe de altă parte, ai fost concediat, dat afară ori nu ai reuşit să-ţi găseşti o slujbă  în ciuda faptului că ai căutat în acest sens. La fel de posibil este să-ţi doreşti să-ţi schimbi serviciul sau, nu ai mai lucrat de ceva timp, dar vrei să lucrezi din nou.

Scenarii asemănătoare bănuiesc că există. Cum se abordează astfel de situaţii?

Când vrei să-ţi cauţi un loc de muncă trebuie să te gândeşti la ce ţi-ai dori să lucrezi, ce meserie ţi s-ar potrivi. Apoi, te poţi întreba, ce ar trebui să faci pentru a lucra în domeniul dorit. Activitatea pe care ţi-o alegi poate să depindă de perioada dorită de tine în care vrei să lucrezi, cu alte cuvinte, vrei un post de lucru cu jumătate de normă (Part-Time) sau unul cu normă întreagă (Full-Time)? De asemenea, nu ar fi rău să te întrebi şi pentru cât timp ai dori să munceşti? Trei, şase luni? Doi, trei ani? Etc.

Intereseaza-te prin intermediul mass-media (Televizor, radio, presă – ziare, reviste), internetului, cunoştinţelor, familiei pentru a afla mai multe despre domeniul în care vrei să lucrezi.

În opinia mea o etapă foarte importantă în vederea angajării o constituie alcătuirea aşa numitului curriculum vitae (CV-ul). Acest CV poate fi postat pe internet, pe diverse situri care se ocupă cu promovarea locurilor de muncă şi cu angajarea oamenilor. Este de ajuns să-ţi faci un cont pentru fiecare site în parte şi să îţi promovezi CV-ul. Printre cele mai importante astfel de situri despre care am menţionat se numără şi: Ejobs, Bestjobs, Jobsinro, Myjob cât şi altele. Le poţi accesa folosind adresele: www.ejobs.ro ; www.bestjobs.ro; www.jobsinro.ro; www.myjob.ro

Alte situri pe care le puteţi consulta: http://www.joburi-online.ro

Înainte însă de a aplica pe aceste situri cv-ul pe care ţi-l creezi gândeşte-te cam cum ai dori să fie alcătuit acesta pentru a avea o mai mare şansă de succes în ceea ce priveşte posibilitatea de a fi contactat de către un angajator.

În acest sens este de dorit să scrii în cv-ul tău datele personale (adresa, numere de telefon, e-mail etc.), obiectivul pe care îl ai cu privire la viitorul tău loc de muncă – cam ce ţi-ai dori tu de la el, ce poţi să oferi, la ce te aştepţi etc.,  studiile tale, experienţa de lucru în cazul în care o ai, dacă nu, pur şi simplu nu scrii, abilităţile tale ( în cazul în care cunoşti limbi straine – nivelul la care le stăpâneşti  – începător, mediu sau avansat, cunoştine legate de calculator sau orice altceva care constituie o abilitate, calitate sau cunoştinţă pe care o deţii.). De asemena, poţi menţiona şi hobby-urile tale, ce-ţi place să faci în timpul liber, activităţile tale ş.a.m.d.

Este important de ştiut că nu trebuie să-ţi încarci cv-ul cu tot felul de lucruri care l-ar face destul de mare în ceea ce priveşte numărul de foi. Un CV cu pagini multe nu înseamnă neapărat că este şi bun. Din contră, dacă CV-ul este mai clar, mai cumpătat – de vreo două pagini – poate fi mai uşor de citit şi poate avea mai multe şanse pentru a fi apreciat de către un angajator. Aşadar, cv-ul trebuie să fie clar, să nu fie prea dificil de înţeles.

Totodată, nu trebuie trecute neapărat toate experienţele de lucru, mai ales dacă unele dintre ele sunt pe perioade foarte scurte – lucru care îi poate crea angajatorului impresia că eşti puţin cam instabil, cam inconstant, indecis etc. Asta nu înseamnă că trebuie să promovezi doar locurile de muncă sau alte tipuri de activităţi la care ai stat foarte mult timp, Nu! Dacă ai avut doar servicii sezoniere, automat, ele trebuie trecute. Pentru un licean spre exemplu, activităţile sezoniere pot constituti un avantaj. Se va observa că persoana respectivă a lucrat când era în vacanţă, când nu se ducea la liceu.

Dacă ai avut zece locuri de muncă într-o perioadă de doi ani de zile automat ar fi o eroare să le treci pe toate în CV! Trece-le pe cele care au contat cel mai mult pentru tine, de unde ai avut stabilitate sau de la care ai avut ceva de învăţat.

Iar dacă ai avut în doi ani, spre exemplu, şase locuri de muncă în acelaşi domeniu la diverse companii, nu este necesar să scrii fiecare companie în parte. Repet, stabilitate şi claritate! Trebuie însă să te gândeşti bine, să vezi dacă nu cumva trecând un loc de muncă în detrimentul altuia, nu va crea o pauza de ani din care să se înţeleagă că tu nu ai lucrat în acea perioadă. Trebuie specificat, din anul x pana in anul y am lucrat. După aceea se pot trece în CV, în cazul în care ai schimbat foarte multe servicii, doar pe acelea pe care le consideri importante şi care vor ieşi în evidenţă în ochii angajatorului. Desigur, dacă chiar a existat o perioadă mică sau mare de timp în care tu nu ai lucrat, nu este un dezastru dacă angajatorul observă acest lucru. Până la urmă, nu contează faptul că doreşti să munceşti? Că îţi cauţi un loc de muncă? Oricum, dacă vei fi chemat la un interviu după ce CV-ul tău a fost vizualizat, toată experienţa ta de lucru este posibil să fie scoasă la iveală, chiar şi cea care nu a fost scrisă în CV. Acest fapt nu e un lucru rău, e pozitiv deoarece intervievatorul poate observa că ai ştiut cum să-ţi gestionezi cv-ul – nu l-ai încărcat prea tare.

Despre cv-uri şi alcătuirea şi formatul lor poţi afla pe internet, intereseaza-te pe google sau alte asemenea motoare de căutare, discută cu prietenii tăi, profesorii, cunoştinţele, familia etc. Profesorii sau familia consider că te pot ajuta enorm!

După ce ţi-ai făcut CV-ul, nu strică să îţi faci şi o scrisoare de intenţie. Într-aceasta poţi să treci alte amănunte în afara celor din CV. Poţi să te “personalizezi”. Îţi prezinţi intenţia ta vizavi de locul de muncă pentru care aplici, cum ai aflat despre el şi alte informaţii. De asemena, poţi afla mai multe despre această scrisoare prin sursele de informare pe care le-am menţionat de-a lungul acestui articol.

Este important să-ţi şi actualizezi CV-ul când este cazul. Poate ai mai lucrat sau ai mai avut alte activităţi pe care le consideri importante pentru tine şi pentru CV-ul tău.

Când trimiţi direct la o companie, firmă, organiaţie etc. un CV – personalizeaza-l pentru acea companie, firmă, organizaţie etc. Adică să nu fie un CV general, ci unul din care să se observe că tu ai ca obiectiv să lucrezi pentru compania X. Ex: Obiectivul meu este să lucrez în domeniul pe care-l promovează compania dvs. Sunt interesat de poziţia y pe care o puneţi la dispoziţie.

Ceea ce vreau să spun este că trebuie să te mai uiţi pe cv-ul tău din când în când, poate trebuie actualizat. L-ai trimis pe ejobs spre exemplu, l-ai trimis direct la diverse companii etc., însă este bine să te mai uiţi uneori peste el.

Bun, în afară de ceea ce am discutat până acum, mai există şi anunţurile din ziare prin care sunt postate tot felul de mesaje ce au la bază angajarea de personal.

Găseşti acolo diverse posturi de lucru, poate unele ţi se potrivesc. Unele mesaje afisează numărul de telefon la care te poţi interesa despre locul de muncă, altele lasă şi adresa de-mail, îţi poţi depune cv-ul astfel. Să nu fii surprins dacă eşti chemat la interviu exact când ai sunat, este posibil! Alteori, se poate să aştepţi un răspuns în câteva ore sau zille, săptămâni.

Târgul de joburi. Au loc, uneori, diverse târguri de joburi. Job însemnând tot loc de muncă. Unii preferă să spună job, alţii loc de muncă. Jobul în viziunea mea se asociează mai mult cu o activitate mai redusă, gen de câteva luni, şi de aceea prefer a folosi “muncă” în loc de job. Am spus acest lucru doar ca o paranteză şi, repet, ambele termene înseamnă acelaşi lucru. Bun, aceste târguri au ca scop, printre altele, şi colectarea de CV-uri. Aşadar, odată ajuns la un astfel de târg, depune-ţi şi CV-ul şi/sau scrisoarea de intenţie, iar vreun angajator sau mai mulţi este posibil să ţi-l observe şi să te contacteze.

Recomandă-te! Spune-le cunoştinţelor, colegilor că eşti în căutarea unui loc de muncă. Poate unii dintre ei deja lucrează undeva şi te pot lua şi pe tine!

Companiile de resurse umane! Caută-le pe net sau du-te direct la ele şi depune-ţi cv-ul şi/sau scrisoarea de intenţie. Companiile acestea sunt intermediarul între tine şi angajator.  Acestea se ocupă cu recrutare şi selecţie de personal pentru alte companii cărora le sunt clienţi. Aceşti clienţi le cer companiilor de resurse umane să le aducă candidaţi pentru anumite poziţii de lucru.

Postează tu anunţuri! Este o secţiune în ziare unde sunt prezente anunţurile acelora care caută locuri de muncă! Poate chiar găseşti pe internet situri unde poţi posta gratuit anumite anunţuri!

Foloseşte-te de internet! Foloseşte-l deoarece reprezintă o puternică sursă de primire şi oferire de informaţii.

Încredere, optimism şi curaj! Ai încredere, fii curajos, chiar dacă vezi că nu ai primit răspunsuri pozitive din partea angajatorilor, nu te speria! Încercă în continuare! Până la urmă dacă încerci poţi avea mai multe şanse de reuşită.

Dacă vrei să pleci de la actualul loc de muncă – Dacă doreşti să faci acest lucru, trebuie să ai în vedere anumite amănunte. În primul rând, gândeşte-te, dacă plec, apoi unde mă duc? Cu alte cuvinte, înainte să pleci caută-ţi un alt loc de muncă. Nu face greşeală să-ţi dai demisia şi apoi să-ţi cauţi de lucru! Deoarece este posibil să-şi găseşti mai greu un alt loc, iar până se întâmplă acest lucru cel puţin ai un salariu de la actualul serviciu.

Aplică cv-uri la fel cum s-a spus în acest articol. Verifică-ţi cv-ul, gândeşte, consultă-te cu apropiaţii, acţionează!

Şi pentru cei care nu au mai lucrat sunt valabile informaţiile de mai sus. La fel, nu vă descurajaţi dacă nu aveţi succesul dorit încă de la început. O să vină el. Până la urmă, atât eşecurile cât şi succesele oferă experienţă de viaţă.

Alte situri precum Linkedin, Plaxo, Key People etc. îţi pot promova cv-ul! Interesează-te

În final doresc să urez succes tuturor celor care sunt interesaţi de locurile de muncă.

Dacă ai nelămuriri sau vrei alte idei legate de cum să-ţi găseşti un loc de muncă ori pur şi simplu doreşti să postezi un comentariu, poţi să mă contactezi ca şi până acum pe blog sau pe e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements