Un punct de vedere asupra teoriilor conspiraţioniste

De o perioadă considerabilă de timp se vorbeşte în lume despre aşa numitele conspiraţii la nivel mondial ce au în vedere controlul întregii populaţii din perspectivă socială, politică, culturală, economică, practic controlul vieţii umane.

S-au scris şi în continuare se scriu cărţi, articole, se elaborează studii, interviuri, cercetări, se fac filme, emisiuni pe această tematică şi câte şi mai câte alte asemenea lucruri. Dintr-aceste surse de informare am aflat diverse păreri precum: Politicienii pe care îi văd oamenii în ţările lor sunt puşi doar de faţadă deoarece sunt manevraţi de guverne din umbră, de oligarhi, de oameni corupţi, extraordinar de bogaţi care doresc beneficii de satisfacere a orgoliilor personale concretizate în obţinerea puterii absolute la nivel uman întrucât sunt ahtiaţi să o deţină, să se simtă puternici, dominatori, conducătorii celorlalţi oameni.

Am înţeles că ar exista grupuri sau organzaţii neoficiale precum “Bilderberg” din care fac parte oameni precum Rockefeller  – impresionant de bogaţi şi cu o influenţă majoră în societate –  şi care ar discuta despre cum să fie controlată lumea de azi, în fapt de cum să fie condusă de ei… Doar de ei.

Cum s-ar exercita acest control despre care se vorbeşte asupra întregii populaţii? Printre multe alte metode o regăsim şi pe cea care are la bază ca sprijin ipoteze precum că numărul mare de oameni va duce într-o anumită perioadă de timp la lipsa hranei. Cu alte cuvinte, se încearcă micşorarea numărului de persoane existente în lume prin reducerea natalităţii. Există campanii de informare prin care cuplurile sunt atenţionate să nu facă mai mult de unul sau doi copii. Aceasta, se pare, conform unora dintre cercetătorii (scriitori, ong-uri,reporteri, analişti în diverse domenii sociale etc.) asupra aşa numiţilor conspiraţionişti, ar fi una dintre metodele pentru controlarea populaţiei – metodă utilizată de către acei oameni din umbră, cei care creează conspiraţii.

În opinia mea, consider că este de dorit şi este bine să se facă copii. Nu ar trebui să se pună o limită, fă un copil sau doi! Nu! Să facă familiile câţi copii vor ele! Desigur, să se asigure că vor avea un mediu propice pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora

Pe de altă parte, această teorie cu numărul crescut de oameni care poate duce la lipsa resurselor esenţiale de trai pentru fiinţa umană este promovată şi de anumite ziare, televiziuni etc. În această ordine de idei, consider că mass-media este oarecum controlată şi ea, iar în caz contrar, promovează astfel de informaţii deoarece ştie că lumea va cumpăra fiind interesată de astfel de subiecte ce au în desfăşurarea lor idei conform cărora planeta se îndreaptă spre un sfârşit devastator.

Există cercetări, mai credibile, din care se poate concluziona că lumea nu va suferi din lipsa de resurse vitale (hrană, energie, oxigen etc.) deoarece acestea nu vor fi afectate de numărul oamenilor, indiferent de proporţia pe care o va avea acesta: mare, mică, medie, potrivită şi câte alte variante. Să spunem că ar creşte numărul natalităţii mai mult decât în ultimele două secole, ce s-ar întâmpla? Eu văd următoarele beneficii: mai mulţi oameni, mai multă forţă de muncă. Hrana ne-o asigurăm prin producţie, aceasta din urmă ne-o obţinem prin muncă, iar munca este efectuată de oameni.

Există zone profesionale unde este nevoie de oameni, este nevoie de specialişti.

Siguranţa unei populaţii este conferită de către numărul acesteia. Poporul uman rămâne stabil şi sigur prin construirea temeliile necesare, adică oamenii. Dacă le reducem (temeliile), acel “popor uman” va fi mai mic – si peste nedefinite timpuri, poate, în loc să progresăm, regresăm. Nu cred că se doreşte din partea nimănui o astfel de situaţie, doar dacă, poate, te numeşti conspiraţionist.

Ar mai fi o chestiune demnă de luat în considerare: Cei care scriu că există astfel de organizaţii, de persoane lugubre, înspăimântătoare – şi care afirmă că nu va mai trece mult timp până când noua ordine mondială va fi pe scaunul puterii –  poate chiar ei fac parte din cuibul conspiraţioniştilor – chiar dacă nu este o informaţie sigură, ipotetic poate să se întâmple şi aşa. Sau, poate fi o strategie politică, una chiar şi de marketing. Politică pentru interese de nivel social, iar de marketing pentru ca unii oameni/organizaţii/instituţii etc. care  scriu despre astfel de subiecte, fac cercetări ş.a.m.d. să aibă beneficii financiare.

Acum, am să expun o părere cu care sunt de acord şi pe care am auzit-o acum câteva zile când urmăream emisiunea “Cap şi pajură” din anul 2009, care îi avea protagonişti ca de fiecare dată pe Cristian Tudor Popescu şi Emil Hurezeanu.

Discutându-se în această emisiune despre evenimente social-politice, pentru câteva momente s-a vorbit şi despre conspiraţii şi teoriile acestora, iar Cristian Tudor Popescu şi-a prezentat opinia sa vizavi de asemena aspecte din care reieşea că rolul unor astfel de teorii conspiraţioniste ar fi manipularea cetăţeanului făcându-l pe acesta să-şi distragă atenţia de la lucrurile reale, concrete din societate pe care le şi îl influenţează – putând astfel să fie încetinit din responsabilitatea şi iniţiativa sa ca individ în societate, prin metode de ordinul birocraţiei dăunătoare din ziua de astăzi, cel puţin în România – făcându-l să cerceteze şi să se implice cu timpul şi resursele sale în lucruri vagi, poate chiar inexistente.

Pe scurt, astfel de teorii care dau numele prezentului articol pot avea rolul şi de manipulare prin distragerea atenţiei cetăţeanului de la lucrurile concrete din societate. Oarecum, individul nu este dorit să se implice în activităţile social-politice contemporane pentru că nu ar mai fi astfel uşor de controlat, influenţat, păcălit. Aceasta este un punct de vedere pe care l-am auzit în emisiunea menţionată mai sus.

Alt lucru ce o să-l prezint şi care are ca punct de pornire tot emisiunea “Cap şi Pajură” este legat de oamenii simplii, cetăţenii cât şi de persoanele prezente în politică. Luăm ca exemplu România. În acest sens, propun să ne gândim câteva clipe că nu ar exista în lume persoane din umbră care controlează totul în vieţile oamenilor şi să privim la ceea ce fac oamenii de zi cu zi. Aşadar,  pe unii dintre simpli cetăţeni îi observăm cum omoară, jefuiesc, rănesc, se comportă antisocial etc. La nivel politic, vedem cum unii dintre politicieni se ceartă între ei, pe stadioane suntem martorii unor bătăi crâncene, înjurături, invidie, distrugere de bunuri fizice precum scaune, peluze etc. Toate aceste lucruri le-au făcut “oamenii din umbră” ? Înclin să cred că nu.

În concluzie, sunt de acord că există în lume obsedaţi care doresc să pună stăpânire pe lume. Totodată, sunt de părere că nu au suficientă influenţă, nici suficienţi adepţi care să întrunească cerinţele de “conspiraţionist”, cum ar fi inteligenţa pe care să o folosească în scop distructiv, bogăţia, timpul, influenţa şi poate alte caracteristici existente. Pe de altă parte, oamenii de pretutindeni nu ar permite o astfel de situaţie.

În ceea ce priveşte societatea, consider că ar fi potrivit ca cetăţenii acesteia să aibă iniţiativă, să se implice în activităţile social-politice. Cum să facă acest lucru? Prin muncă cinstită, prin atenţionarea unor greşeli pe care le observă la alţi colegi de-ai lor, prin curaj în a spune lucrurilor în faţă, prin scrisori către politicieni, prin lucru în echipă, prin culturalizare, prin activităţi constructive, prin relaxare şi câte şi mai câte. Închei spunând că tinerii ar trebui să se implice mai mult în politcă.

Aştept opiniile, întrebările, comentariile voastre pe blog sau la adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com.

Advertisements