Planuri şi aşteptări în România pentru 2010

L-am aşteptat, i-am pregătit petreceri şi i-am respectat într-o oarecare măsură tradiţiile cuvenite lui şi, printre multe alte lucruri, la naştere i-am spus, La mulţi ani! Aşadar, anul 2010 a sosit!

Referitor la 2010, în anul 2009 s-au expus diverse părerei cu privire la traiul pe care îl vor avea oamenii, care vor fi liderii lor politici, ce locuri de muncă vor avea acei oameni care sunt în şomaj, dacă vor mai fi şi alte alegeri politice,  cum se va desfăşura aşa zisa criza economică din ţară, şi multe alte păreri legate de diverse situaţii social-politice.

Acest articol are ca scop dezbaterea unora dintre părerile emise în politică şi în mass-media în 2009 referitoare la planurile, aşteptările şi traiul din România în 2010.

Nu trebuie să fii un excepţional analist politic şi social sau un telespectator fidel pentru a observa că, pe parcursul anului 2009 s-au prezentat, din partea politicienilor şi televiziunilor, păreri multe, diferite, unele dintre ele nefondate, privitoare la traiul pe care îl vor avea românii în 2010. S-au emis comentarii conform cărora traiul o să fie îngrijorător de nefast sau de neprielnic pentru oameni, că la nivel politc o să-l avem preşedinte pe Mircea Geoană (bine că este în continuare Traian), că primejdioasa criză economică va afecta fundamental sistemul de finanţare prin credite al băncilor, alte păreri au luat în vizor disponibilizarea semnificativă a unora dintre angajaţii bugetari şi chiar cei din mediul privat, sau relaţiile internaţionale ale României care nu vor aduce mari beneficii economice. Desigur, s-au expus foarte multe păreri, printre ele trebuie să fie reamintite şi cele cât de cât optimiste. În această ordine de idei, unii politicieni au spus referitor la corupţia din ţară, că în anul 2010 aceasta va fi diminuată, că se vor aloca bani considerabili pentru construirea sau reparaţia şcolilor etc. Televiziunile au promis că vor prezenta cele mai noi evenimente cu ştiri interne şi externe.

Câte dintre aceste păreri se vor transforma într-o certitudine? Acum nu putem ştii, însă putem analiza, putem dezbate.

S-au propus şi planuri pentru anii care vor urma, deci, implicit şi 2010. Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut că printre planurile sale se regăseşte şi modernizarea statului român. Atle obiective, alte planuri pe care le-a mai propus Traian Băsescu cât şi alţi politicieni au fost legate de accesarea fondurilor europene. Se pare că România nu prea s-a străduit în 2009 să obţină astfel de fonduri. Vor avea succes aceste planuri? Vom vedea.

Este adevărat, s-au exprimat în 2009 foarte multe păreri şi planuri privitoare la sistemul educaţional, politic-social, instituţional ş.a.m.d. Cu ce am rămas eu în minte, Mihai Silviu Botezatu, cetăţean al României, pe fondul acestora? Sau mai bine spus, care este părerea mea vizavi de planurile propuse? Spun cu certitudine că ceea ce mi s-a întipărit în minte au fost conflictele dintre politicieni, precum şi cele dintre mass-media şi politicieni împreună cu aşa catalogaţii oameni mondeni ai României. Nu spun că nu mi-au rămas în minte şi ideile bune, acestea sunt în memoria mea, însă conflictele şi neînţelegerile au fost atât de abundente încât trebuie menţionate.

Este nevoie de o exemplificare, o şi ofer la timpul trecut. Luăm cazul ideilor lui Traian Băsescu. Acesta propunea o idee care să fie analizată la nivel politic, iar alţi politicieni din PSD, PNL şi alte partide o respingeau cu desăvârşire şi se mai şi certau cu preşedintele României. Cum propunea Traian un plan de parteneriat între partide, Geoană, Vanghelie, Iliescu, Vadim Tudor, Crin Antonescu, Ponta şi alţii, precum şi unii dintre moderatorii de televiziune îl desfiinţau pur şi simplu. De ce? Pentru că orgoliile unor astfel de politicieni ca cei de la partidele PSD, PNL, PRM şi altele de acest soi sunt mai mari şi mai importante pentru ei decât o bună colaborare socială între politicieni care ar putea duce la constituirea unui stat stabil, funcţional, în care bunăstarea oamenilor să primeze. Totodată, au fost tot felul de neînţelegeri întrei cei de la PSD şi PNL.

Întreb şi eu, ca un spectator, oare aceşti politicieni nu ştiu că prin certuri, conflicte, promovarea unor păreri nefondate, minciuni şi comportamente nocive de fapt nu salvează ţara, aşa cum spun ei că vor, de la a se duce în jos, ci chiar asta fac, o duc în jos!?

Părerea mea este că ar trebui ca politicenii să fie mai cumpătaţi în ceea ce priveşte promovarea orgoliilor lor, şi ar fi nevoie ca abilităţile politice pe care susţin că le au să şi le îndrepte către ceea ce este înscris în fişa postului de lucru a lor, şi anume să-şi îndeplinească conştincios şi într-un mod corect planurile pentru buna şi normala funcţionalitate a statului democrat România.

Pe de altă parte, unele dintre televiziunile şi moderatorii naţionali au avut un comportament groaznic în ceea ce priveşte informarea populaţiei române, dezinformând cu o abundenţă şocantă. Bănuiesc că multe persoane ştiu deja că posturi precum Realitatea T.V. sau Antenele, chiar şi TVR, împreună cu unii dintre moderatorii şi reporterii lor care au fost folosiţi drept centru de comandă de către diverşi oameni notorii, au promovaat minciuni despre partide politice precum PNL., despre politicieni precum Băsescu, Boc etc. Totodată, dezinformarea prin distorsionarea adevărului, prin exagerarea unor evenimente, prin minciuni, s-a îndreptat şi către alte structuri sociale nu doar către politică.

Sunt puţin şocat când văd că oamenii politici care au participat la revoluţia din 1989 şi au minţit atunci şi au vrut să preia controlul României la nivel politic pentru beneficii proprii imense, sunt în continuare promovaţi şi doriţi la conducerea ţării de către alţi oameni care fac parte cel puţin din mass-media. Sunt nemulţumit când văd unii dintre reporterii şi moderatorii tineri cum dezinformează, cum mint pentru anumite sume de bani sau pentru recunoaştere. Sincer, nu mă întristează atât de mult când văd analişti politici şi realizatori de emisiuni bătrâni care dezinformează, cum mă întristează acei reporteri şi moderatori tineri despre care am menţionat mai devreme.

Aşteptări pentru 2010: Aşteptările din partea politicienilor bănuiesc că sunt legate de îndeplinirea obiectivelor şi părerilor pe care le-au expus, precum ieşirea din criza economică, modernizarea statutui român, accesarea fondurilor europene, diminuarea corupţiei, drumuri normale etc.

Aşteptările mele la nivel politic sunt legate de încetarea sau măcar diminuarea conflictelor dintre politicieni.

Legat de mass-media, sper ca ziarele şi televiziunile să prezinte realitatea şi nu să o schimbe după preferinţele unor lideri corupţi atât legislativ cât şi moral.

Păreri de final: Traiul românilor în 2010 îl văd bun. Resurse pentru hrană vom avea într-o proporţie suficientă, criza economică nu o să ia proporţii devastatoare, iar zâmbetul corectitudinii sper să fie cel care va aduce bunăstarea socială.

Aştept părerile dumvoastră pe blog sau pe adresa de e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com

Advertisements