Omul modern şi răbdarea acestuia

Voi încerca să surprind pe cât mai bine posibil în funcţie de capacităţile mele de a face acest lucru, care sunt activităţile dominante ale omului prezent în viaţa de zi cu zi şi doresc să prezint şi câteva comportamente ale omului existente în momentul în care se desfăşoară activităţile respective precum şi rezultatele ce reies de pe urma unor asemena strădanii întreprinse.

Perspectiva mea expune o serie de idei pe care le regăsesc in urmatoarele contexte:

Familia – Un rol important în activităţile de zi cu zi. Unui copil, spre exemplu i se oferă o educaţie, anumite repere după care să se ghideze, îşi face şi-un cerc de prieteni, primeşte un anumit tip de educaţie şi de la şcoala în care este prezent ca şi elev ş.a.m.d. Familia practic îi oferă îngrijire personală pentru ca, ulterior acestor îndrumări, copilul să se poate îngriji singur şi să-şi întreţină propria viaţă în care poate fi doar el însuşi sau şi familia sa. Activitatea principală în aceast context este educaţia.

Profesia – Am observat mai sus în acest articol că omul trebuie să se îngrijească. De ce trebuie să facă acest lucru? Şi ce anume presupune această îngrijire?

Această îngrijire presupune activitati aferente desfasurate in vederea obtinerii unui trai decent.

De menţionat că se ajunge la o anumită profesie printr-un anumit tip de educaţie.

Prin socializare întâlnim prieteni, ne facem cunoştinţe, iubim, uneori ne alegem şi-o profesie pe care s-o urmăm, învăţăm, ne distrăm, cântăm, urâm, avem antipatii, simpatii, relaţii sociale de lungă şi scurtă durată, ne plictisim, suntem grăbiţi, fericiţi, deprimaţi, creativi, hrănim sau omorâm animale, oferim sau primim protecţie, încercăm să ne facem curaj pentru că murim de frică, încercăm să ne stăpânim emoţiile sau să ni le înţelegem, ajutăm pe alţii, suntem egoişti, suntem altruişti, alocentrişti, scriem articole pe blog, într-un cuvânt suntem oameni.

Ideile legate de socializare prin internet sunt de părere că au o influenţă pozitivă cât şi una negativă în următorul sens: O influenţă pozitivă întrucât informaţiile ajung rapid şi pot fi transmise din foarte multe locuri. Alt aspect pozitiv este acela că putem împărţi materiale prin e-mail sau prin alte surse legate de internet.

La polul opus, avem influenţele negative. Cum ar fi petrecerea multor ore  pe net, pe messenger spre exemplu. Părerea mea este că se petrec foarte multe ore pe messenger discutând, de multe ori, lucruri care te plictisesc sau care au devenit clişee nocive asupra comportamenului persoanelor. Unii dintre oamenii care petrec un timp semnificativ pe messenger scriu şi de mână prescurtat aşa cum o fac pe “mess”, folosesc expresii pe care nu toată lumea le înţelege. Pe lângă asta, unii renunţă să mai facă şi sport sau să se joace fotbal, tenis, volei, handbal, sau să înoate, să citească o carte, să se plimbe deoarece trebuie să vorbească pe net. Bineînţeles, mai există şi alte dezavantaje, probabil că o să le prezint în viitoare articole, însă acestea menţionate mai sus le consider cele mai importante deoarece aparenta facilitare a socializării duce la lipsa de iniţiativă în a socializa în mediul natural şi, uneori, duce şi la timiditate în a aborda o relaţie socială bazată pe interacţiune faţă în faţă.

“Omul modern este grăbit” –  am citit în tratatul “Istoria Psihologiei Universale” al domnului Ioan Mânzat. Respectând acest sens, doresc să spun că omul este grăbit deoarece doreşte să menţină pasul cu aparenta dezvoltare a societăţii, şi spun aparenta deoarece în lume ne dezvoltăm pe plan tehnologic iar pe de alta parte foarte mulţi oameni mor de foame, nu au locuinţe, sunt nedreptăţiţi, în lume există şi abuzuri de tot felul însă parcă nu putem să controlăm eficient aceste situaţii.  Sunt de părere că ne dezvoltăm pe o parte, iar pe alta involuăm. Unii oameni sunt atât de preocupaţi în a dezvolta un anumit sector încât uită că mai există şi altele dacă nu la fel, poate şi mai importante.

Omul modern este grăbit… Grăbit să câştige cât mai mulţi bani, grăbit să muncească cât mai mult, să-şi cumpere opt maşini, patru televizoare cu plasmă etc. de care, poate, nu are neapărată nevoie şi de care, la fel de probabil, nu îi face o anumită plăcere însă, uneori conştient alteori inconştient simte aparenta nevoie de a ţine pasul cu ce este modern, cu ceea ce este la modă pentru a nu se face de râs în faţa altora sau pentru a se da foarte important. După părerea mea, această “modă”, dacă nu toată ca să nu exagerez, cel puţin o parte semnificativă din ea este “disfuncţională” şi emană o influenţă negativă şi poate distructivă asupra comportamentului persoanelor contemporane.

De ce este omul grăbit? Pentru că vrea să fie exagerat de modern…

Totodată, această grabă provine din faptul că există mijloace de comunicare extrem de facile prin care se poate întreţine un anumit tip de relaţie socială.

Unii dintre oameni sunt atât de ahtiaţi după internet şi televizor încât se grăbesc să se folosească foarte des de aceste surse. Şi chiar dacă nu au nevoie întotdeauna de ele, se creează o dependenţă care provoacă nevoia de a fi prezent pentru mult timp în preajma lor.

Exemple: Ore în şir pe messenger, ore în şir în care se scriu e-mailuri, dorinţa patronilor, cel puţin a celor din România, de a face bani mulţi cu personal puţin (aici intervine şi egoismul), ascultarea muzicii tot timpul cu ajutorul aparatelor de ultimă generaţie, gen mp3 player, ipod, telefon ş.a.m.d. în metrou, autobuze, la culcare, la cursuri şi multe alte locuri. Nu există un echilibru, există doar o direcţie din câte văd eu: dezvoltarea la maxim a unui sector de activitate, şi anume acelui sector care are priză la public, prin asta înţelegând câştiguri financiare impresionante, şi neglijarea celor care, deşi sunt importante pentru un trai sănătos, nu aduc foloasele financiare anumitor producatori, asa cum am vorbit că le aduce spre exemplu sectorul tehnologic.

În final vreau să conturez prin câteva exemple disfuncţionalitatea prezentă în anumite sectoare de activitate din România:

Avem acces imediat la cele mai noi telefoane, însă stăm ore întregi la rând în cadrul vreunei institutii pentru o ştampilă şi o semnătură.

Putem râde la tot felul de seriale de comedie în faţa televizoarelor cu plasmă de ultimă generaţie, dar nu putem râde la anormalităţile prezente în societatea contemporană.

Putem să ne jucăm pe calculator cele mai violente jocuri însă teribil este că aceeaşi violenţă este prezentă şi în societatea noastră dragă: Criminalităţi înfiorătoare, conflicte între politicieni, lipsa înţelegerii, intoxicare prin dezinformare.

Putem face ceva! Sunt optimist şi consider că prin cercetări, prin articole, prin implicare activă în sectorul public şi privat, prin dovezi, prin muncă şi curaj, prin lucru în echipă putem contribui la îmbunătăţirea situaţiei sociale actuale! Succes! Dacă aveţi idei sau păreri, aşa cum bine ştiţi deja acum, scrieţi-mi pe  e-mail: mihaisilviubotezatu@yahoo.com sau comentaţi pe acest blog.

 

Advertisements